Duitse LZV-proef kan op 1 januari starten
| 13:46 | Truckstar Redactie

Duitse LZV-proef kan op 1 januari starten

De Duitse LZV-proef kan op 1 januari 2012 van start gaan.

De LZV vergunningswetgeving is namelijk officieel gepubliceerd in de (electronische) Duitse Staatscourant.

Bovendien heeft de deelstaat Baden-Württemberg toegegeven dat LZV’s wel over de autobahnen van deze deelstaat mogen rijden. Dit is één van de deelstaten die niet meedoen aan de Duitse LZV-proef. Het is echter wel een transito-deelstaat tussen delen van Baiern en delen van het westen van Duitsland.

Onduidelijkheid
De LZV-proef zal tot het einde van 2016 lopen, maar rond de begindatum is nog altijd veel onduidelijkheid. De proef had eigenlijk dit jaar al zullen beginnen. De Duitse verkeersminister Peter Ramsauer zei onlangs echter dat de proef na Pasen 2012 kan beginnen, als er nergens sneeuw meer is.

Een gemiste kans van de proef is het totaalgewicht van de Duitse LZV’s dat is vastgelegd op veertig ton, of 44 ton bij intermodaal vervoer.

Politiek
Een andere gemiste kans is dat slechts de helft van de deelstaten meedoet met de proef. Eén van de deelstaten die uit politiek-ideologische overwegingen niet meedoet, is Nordrhein-Westfalen. Dit is bijzonder jammer voor de vele Nederlandse transpoteurs die graag met hun LZV’s de grens over zouden willen. In de stadsdeelstaat Bremen zijn stemmen opgegaan om alsnog mee te doen. Een plaatselijke SPD-politicus vindt dat Bremen als logistiek centrum niet buiten de LZV-proef kan staan.

Een andere aan Nederland grenzende deelstaat, Niedersachsen, doet wel mee. In de deelstaten met een linkse regering, (met de socialisten en Groenen), wordt geen medewerking verleend. Hier vindt men dat de vrachtwagen op geen enkele manier een betere concurrent van de trein mag worden, een opvatting die in de praktijk grotendeels onjuist blijkt. In Nederland, Denemarken en Zweden blijkt de inzet van LZV’s niet te hebben geleid tot een afname van de hoeveelheid goederen die per spoor vervoerd wordt.

Bron: o.a. DVZ

Lees ook: Zo’n 400 Duitse ecocombi’s bij proef verwacht  /  LZV mag niet naar Duitse veiling

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie