Sterke Nederlandse Dakar-deelname
| 17:58 | Truckstar Redactie

Sterke Nederlandse Dakar-deelname

Op 1 januari gaat de Dakar Rally van start in Mar del Plata in Argentinië, met een groot aantal Nederlandse truck-teams.

Maar liefst zeventien Nederlandse truck-teams hebben zich ingeschreven met in totaal 28 racetrucks. Van enkele van deze trucks is de bemanning echter niet Nederlands, zoals in drie van de Iveco’s van Team de Rooy.

Zwaar avontuur
De rally zal dit jaar door Argentinië, Chili en Peru leiden, en wordt opnieuw een zwaar avontuur voor alle deelnemers. Ook zwaar zal de concurrentie zijn, vooral van de Russische Kamaz-rijders. Maar ook de Tsjech Ales Loprais is met zijn Tatra een geduchte tegenstander, en dat geldt tevens voor de Duitser Franz Echter met zijn MAN.

Achtervolgd door pech
Vorig jaar werden de Nederlanders achtervolgd door pech. Gerard de Rooy was toen één van de kanshebbers maar viel in het begin van de rally uit met rugklachten. Hij zou een speciaal harnas niet gedragen hebben. Dit jaar rijdt Gerard met een Iveco Powerstar torpedo-truck. Qua comfort zal deze truck in ieder geval een kleine vooruitgang zijn ten opzichte van de frontstuurtrucks. Hij is opnieuw kanshebber voor een podiumplaats.

Veteranen
De tweede Iveco van Team de Rooy wordt bestuurd door veteraan Hans Stacy. Een andere veteraan, Wuf van Ginkel, is dit jaar wederom van de partij in een dikke Ginaf van Ginaf Rally Power. Vorig jaar reed Wuf op een snelweg over een stuk metaal. Gevolg: een klapband, een stuk schrapen langs de vangrail en via een lantaarnpaal op de kant. De truck was total loss. Dit jaar maakt Wuf echter een goeie kans.

Marcel van Vliet rijdt dit jaar weer op de MAN bij het team van Veka. Vorig jaar eindigde van Vliet als snelste Nederlandse truck-coureur op de zevende plaats, een knappe prestatie.

Martin van den Brink reed vorig jaar eveneens de race uit en eindigde op een prima elfde plaats. Klik hier voor meer informatie over zijn team: Mammoet Rallysport.

Met Hans Bekx ging het vorig jaar iets minder goed. Hij maakt met hoge snelheid een spectaculaire radslag met zijn DAF en moest opgeven. Dit jaar neemt hij opnieuw het stuur van een DAF ter hand.

XDakar en Jos Smink
Frits van Eerd, (vorig jaar 17e), Peter van den Bosch, (vorig jaar 18e)  en Eimbert Timmermans (vorig jaar 22e), zijn dit jaar met hun DAFs weer van de partij in het team XDakar, terwijl Jos Smink zijn dikke Ginaf weer de sporen zal geven. Hij werd vorig jaar 27e en komt opnieuw onder de hoede van Ginaf Rally Service, voor het nodige onderhoud. Ook Jan Lammers rijdt weer mee. Dit keer met een zwart/wit geblokte DAF.

Geen einde aan de lijst
Johan Elfrink van het Finstral Rally-team staat weer aan de start met zijn Mercedes Axor. Maar daarmee zijn we nog lang niet aan het einde van de lijst Nederlandse truckteams. Want Frans van Lankveld van het Team Afraja zal met zijn DAF proberen een eind richting het podium te komen, en dat geldt ook voor Richard Huzink met zijn Ginaf van het Riwald Dakar-team.

Daarnaast strijdt Bob ten Harkel mee met zijn DAF van het Team van Deijne.nl en vinden we nog een Nederlandse Mercedes, namelijk de Unimog van Kornelis Offringa van het Dakar-Team van Eikeren. Een enigszins onbekende naam is Gerard wessels van het team Dakar Friends. Hij rijdt met een zware Ginaf die de bijnaam ‘de Buffel’ heeft.

Marc Leeuw doet namens Leeuw Rallysport mee met zijn DAF. Adrianus Schoones van SchoonesDakar rijdt met een vergelijkbare DAF. Helaas doet het Dakar Team Holland van Marcel Schoo niet mee dit jaar. Schoo had vorig jaar last van black-outs tijdens het rijden en komt in 2013 weer sterk terug.

Dakar leeft in Nederland
Het is duidelijk dat de Dakar Rally leeft in Nederland. Laten we hopen dat de pechduivel van 2011 thuis blijft en dat de Nederlandse teams en coureurs in 2012 een echte vuist kunnen maken tegen de Russen!

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie