De Rooy wint Dakar
| 11:38 | Truckstar Redactie

De Rooy wint Dakar

Gerard de Rooy heeft de Dakar Rally 2012 gewonnen. Teamgenoot Hans Stacey werd tweede.

Een geweldige prestatie van het Brabantse team, en ook één die niet vanzelf kwam, maar dit jaar klopte alles. Met een groot team met maar liefst vijf dikke Iveco rallytrucks, een goede voorbereiding, de juiste mensen en geen domme pech, kon het dit jaar niet misgaan.

Precies 25 jaar geleden won Dakar-nestor Jan de Rooy de Dakar Rally: “Er is veel water door de zee gegaan voordat we hier zijn uitgekomen. Maar hier is het allemaal om gegaan. Alles stond in het teken van de winst van onze Gerard. En hij heeft het gedaan. Ik ben trotser op hem dan op mijn eigen prestatie van toen.”

In 2011 viel Gerard op de eerste dag uit met rugklachten, en in 2010 kon Gerard vanwege die rugproblemen – een gescheurde wervel – helemaal niet rijden. In 2008 werd de rally afgelast, in 2007 vielen zowel Gerard als Jan de Rooy uit en in 2006 werden de truks van Team de Rooy afgekeurd. 

Nu kwam echter alles op zijn pootjes terecht. Volgens het team heeft Hans Stacey zich bewust ingehouden om Gerard te helpen: “Ik heb elke dag wel momenten gehad dat ik dacht, als ik maar door kan”, aldus Stacey.

De Russen
De Russen die vorig jaar nog oppermachtig waren, konden dit jaar geen echte vuist maken tegen de trucks van de Rooy. Kamaz-rijder Mardeev werd nog wel tweede in de laatste etappe, maar eindigde als vijfde in het klassement. Een andere Kamaz-rijder, Ardavichus, uit Kazachstan, werd derde in het klassement en de Rus Karginov vierde.

Nederlanders in middenmoot
De meeste Nederlanders eindigden in de middenmoot. Op de tiende plaats komen we de eerstvolgende Nederlander tegen, Pieter Versluis die de tweede MAN van het Veka-team bestuurde. Martin van den Brink werd zeer verdienstelijk dertiende met zijn zware Mammoet Rallysport-Ginaf.

Van den Brink eindigde de laatste etappe als zevende. Ook al was die laatste etappe slechts 29 kilometer, er had toch nog vanalles mis kunnen gaan. “Het was een gevaarlijke etappe, je moest goed opletten en er zaten een paar vieze duinen tussen”, zegt van den Brink.

Truckstar sponsort Mammoet Rallysport en feliciteert het team met de mooie dertiende plaats in het eindklassement.

Het team had ingezet op een plaats in de top tien, maar enkele technische problemen gooiden roet in het eten. Toch was men bij Mammoet Rallysport tevreden. De trucks zijn opgebouwd volgens een nieuw concept, ze zijn zwaar op de proef gesteld en er is veel geleerd.

Elfrink en Smink
Johan Elfrink eindigde de rally met een veertiende plaats in het eindklassement, eveneens een uitstekende prestatie van de coureur en zijn Mercedes Axor. Op de vijftiende plaats is Jos Smink geëindigd, met zijn rode Ginaf, de ‘Elephant3’. “We hebben wel eens gesproken over een twintigste en zelfs wat gekscherend over een vijftiende plek. Maar die laatste nemen we toch mee naar Hoogland”, aldus een zeer gelukkige Smink.

Smink deed in 2011 voor het eerst mee, en werd toen 27e. De vijftiende plaats van nu belooft wat voor volgend jaar!

Ginafs
Wuf van Ginkel finishte in de laatste etappe op de elfde plaats. Ook volgens Wuf was dit “een vrij serieuze proef”. Het team van Ginaf Rally Power sloot de Dakar Rally af met een negentiende plaats in het eindklassement.

Dat had wellicht iets beter gekund. Wuf: “We hebben heel goede dagen afgewisseld met heel slechte dagen. We hebben aangetoond dat het met de snelheid wel goed zit. Op belangrijke momenten liet de mechaniek ons in de steek. We weten dat de techniek een belangrijk onderdeel is van het spel. Daar moeten we onze les uit trekken.”

Hans Bekx werd zeventiende met zijn DAF en Peter van den Bosch werd toch nog twintigste, ondanks veel pech en een te licht opgebouwde truck.

Klik hier voor het eindklassement van de trucks.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie