Code oranje vanwege ijzel
| 23:52 | Truckstar Redactie

Code oranje vanwege ijzel

Het KNMI heeft zondagavond een code oranje-waarschuwing afgegeven vanwege ijzel.

De waarschuwing gold in eerste instantie voor de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht maar kan op een later tijdstip verder uitgebreid worden.

Regio Amsterdam
Sneeuw, natte sneeuw en opvriezende regen zorgden zondagavond voor plaatselijk spekgladde wegen. Vooral in de regio Amsterdam was het verraderlijk. De Velsertunnel werd afgesloten en de A9 werd deels afgesloten tussen Beverwijk en Haarlem. Op beide wegen gebeurden in korte tijd twaalf ongelukken.

Ook op de A10 was het raak, en slipten auto’s tegen de vangrails en tegen elkaar. Op de A1 reden zes auto’s op elkaar bij Muiden en ook op de A4 was het glad. In Friesland werden eveneens gladde wegen gemeld en op de A6 in Flevoland gebeurden tenminste zes ongelukken.

Dooi en neerslag = ijzel
Met de invallende dooi komt neerslag als natte sneeuw of regen naar beneden. De ondergrond is in heel Nederland echter nog bevroren waardoor de regen snel aanvriest, of aan kan vriezen. Ondanks het feit dat Rijkswaterstaat goed gestrooid heeft, is de kans op gladheid aanwezig, vooral op wegen met ZOAB. Ook op het onderliggende wegennet is het oppassen geblazen.

Bron: ANWB / Telegraaf  –  Foto: In de regio Amsterdan was het zondagavond plots verraderlijk glad, zoals hier op de A10 Noord, waar eerst sneeuw viel, die later overging in regen.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie