Chauffeurs voeren maandag actie op de snelweg
| 15:20 | Truckstar Redactie

Chauffeurs voeren maandag actie op de snelweg

Zestig kilometer per uur tussen 11.00 en 12.00 uur.

Vrachtwagenchauffeurs voeren maandag actie tussen 11.00 en 12.00 uur door niet harder dan 60 kilometer te rijden op de Nederlandse snelwegen.

De langzaamaanacties zijn een vervolg op de protestbijeenkomst die 12 november in Zwolle werd gehouden tegen de inzet van goedkope Oost-Europese chauffeurs.  Initiatiefnemer VERN wil met de acties een signaal afgeven naar zowel de Nederlandse als de Europese politiek. Hoeveel chauffeurs er maandag mee doen is onduidelijk. “Maar het enthousiasme is groot”, aldus VERN-voorzitter Klaas de Waardt.  “Wij hebben het rustigste deel van de dag gekozen en afspraken gemaakt met het KLPD”.

Gecontroleerd
De verkeerspolitie van het KLPD houdt de actie scherp in de gaten en adviseert overige weggebruikers maandagochtend goed op de verkeersinformatie te letten. In overleg met het verkeersteam van het Openbaar Ministerie is onder andere bepaald dat de actievoerende truckers bij 3 rijstroken op de linker rijstrook mogen rijden. Het gebruik van de vluchtstrook mag niet.

De actie vindt tegelijkertijd ook plaats in Denemarken, Zweden en Noorwegen waar chauffeurs en transportbedrijven te maken hebben met dezelfde problematiek. Om onderling contact te houden roept VERN chauffeurs op om hun 27-mc installatie af te stemmen op kanaal 12. 

FNV
Cao-onderhandelingen FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in het wegtransport, doet niet mee aan de actie. “Wij strijden op dit moment nog op andere fronten tegen het via allerlei constructies inzetten van Oost-Europese chauffeurs. Het ligt op tafel bij de lopende cao-onderhandelingen en wij hebben er overleg over met de overheid”, aldus bestuurder Huub van den Dungen.

TLN heeft al in een eerder stadium aangegeven dat het tegen de actie is onder meer omdat die medeweggebruikers onevenredig hard zou treffen.

Foto: ANP

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie