Chauffeur onthoofd bij aanslag
| 15:00 | Korneel Luth

Chauffeur onthoofd bij aanslag

Het slachtoffer van een onthoofding nabij Lyon is een chauffeur en bedrijfsleider van een transportbedrijf.

Bij een vestiging van Air Products in het Franse plaatsje Saint-Quintin-Fallavier nabij Lyon is vandaag een terroristische aanslag gepleegd.

Bedrijfsleider van dader

Hierbij is een medewerker van een transportbedrijf onthoofd. De man zou bedrijfsleider van een transportbedrijf zijn geweest waar de hoofdverdachte Yassin Salhi werkzaam was. Het slachtoffer was op het terrein om een bestelling af te leveren, zo melden verschillende Franse en Nederlandse media.

Het lichaam werd buiten het terrein gevonden, het hoofd was daar vlakbij op het prikkeldraad van de omheining geplaatst. Op het hoofd zouden Arabische teksten zijn aangebracht. Ook waren er vlaggen met Arabische teksten achtergelaten.

Chauffeur onthoofd bij aanslag
Saint-Quentin-Fallavier ligt ten zuid-oosten van Lyon aan de E70.

Intentie was een explosie

De lugubere moord is onderdeel van een terroristische aanslag die veel meer levens had moeten eisen, zo vermoedt de Franse president Hollande. “Het lijdt geen twijfel dat de bedoeling was om … een explosie te veroorzaken”, aldus Hollande.

Een bestelbus met één of twee inzittenden was het terrein opgereden met daarin verschillende gasflessen die ontploften. Twee mensen zijn daarbij gewond geraakt.

Bij de betreffende locatie van Air Products wordt onder meer waterstof gemaakt, een hoogst explosief gas. Na een ontploffing ontstond er brand maar die is snel geblust en het terrein is momenteel geheel veilig verklaard.

Een dertigjarige mannelijke verdachte is inmiddels ingerekend. Deze persoon is bekend bij de Franse autoriteiten omdat hij geradicaliseerd zou zijn.

Air Products is een Amerikaans bedrijf en heeft in Nederland ook enkele vestigingen waaronder in de Botlek en in Halfweg. Op Twitter liet de directeur van de vestiging in de Botlek weten dat de beveiliging wordt opgeschroefd, dat er doorgewerkt wordt en dat de hekken wél dicht zijn.

Openingsfoto: De Franse politie beveiligt de locatie van Air Products (ANP)

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie