CBR past alcoholslot aan
| 10:35 | Truckstar Redactie

CBR past alcoholslot aan

NOS stelt fraudegevoeligheid aan de kaak

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de software van het alcoholsot aanpassen, zodat een bestuurder dat slot niet meer kan omzeilen. 

Uit een test van de NOS blijkt dat het alcoholslot eenvoudig is te omzeilen. Het alcoholslot is een startonderbreker, maar ook tijdens het rijden moet geblazen worden. In de test van NOS wordt duidelijk dat het mogelijk is om iemand anders te laten blazen bij de start, en vervolgens een stekker te ontkoppelen waardoor blazen tijdens het rijden niet meer nodig is. 

Vorig jaar is er in ruim 1500 auto’s een slot ingebouwd. Het systeem kost circa 4000 euro en dient door de overtreder zelf betaald te worden. 

Software

Om de fraudegevoeligheid van het het systeem aan te pakken past het CBR binnenkort de software van alle systemen aan. De bestuurder krijdt dan een signaal dat hij met een ontkoppelde handset rijdt. In het uiterste geval moet hij zijn wagen aan de kant zetten. Ook het CBR krijgt een signaal dat er aan een alcoholslot is gerommeld. De bestuurder kan dan uit het alcoholslotprogramma ASP worden gezet, waarna volledige rijontzegging volgt. 

ASP

Het alcoholslotprogramma, het ASP, is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op achter het stuur worden betrapt. Een beginnende bestuurder krijgt een slot in zijn auto als hij met 1 promille alcohol is aangehouden. Voor ervaren bestuurders geldt een norm van 1,3 promille. Daarnaast krijgen de bestuurders ook een boete van de rechter. 

Bron: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie