Brussel dwarsboomt VW's plannen MAN en Scania
| 15:31 | Truckstar Redactie

Brussel dwarsboomt VW’s plannen MAN en Scania

Gisteren was het een andere aandeelhoudersvergadering dan anders bij MAN in München.

Gisteren was het een andere aandeelhoudersvergadering dan anders bij MAN in München. Volkswagen wordt door Brussel teruggefloten inzake de voorgenomen fusie van MAN en Scania.

Volkswagen probeerde enkele commissarissen in de raad van toezicht van MAN te benoemen, terwijl ze ook al de Raad van Bestuur van Scania op de vingers kijken. Hier heeft de Europese Commissie bezwaar tegen.

Volkswagens president commissaris Ferdinand Piëch lijdt hier een fikse nederlaag. MAN topman Pachta-Reyhofen benadrukte bij zijn  aandeelhouders de grote voordelen van een intense samenwerking tussen Scania en MAN onder de paraplu van grootandeelhouder Volkswagen. Echter de invulling van de Raad van Commissarissen zal anders moeten. Daar studeren de betrokkenen nu op.

Weerstand
Onder de kleinere aandeelhouders van MAN leeft nog grote weerstand tegen de voorgenomen deal, waarbij VW voldoende stemgerechtige aandelen in MAN krijgt om het voor het zeggen te hebben. Volkswagen heeft nog nauwelijks respons op het aanbod dat het deed aan de kleinere aandeelhouders om aandelen over te nemen. Er heerst twijfel over de plannen van VW, ook bij onafhankelijke beurs-toezichthouders.

Voorlopig komt de alliantie tussen beide truckmerken onder regie van Volkswagen er niet. Op de foto zien we Volkswagens president commissaris en brein achter de fusie Ferdinand Piëch (r) en zijn rechterhand, VW topman en toezichthouder bij Scania Martin Winterkorn.

 

Foto: ANP

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie