Belgische chauffeurs staken
| 09:50 | Marco Bloem

Belgische chauffeurs staken

Met de Belgische Transportbond als voortrekker houden Belgische vrachtwagenchauffeurs vandaag een nationale staking.

In België is het vandaag een nationale stakingsdag, waarbij naast vrachtwagenchauffeurs ook treinpersoneel, havenwerkers en luchthavenpersoneel staakt. Sinds gisteravond hebben vakbonden grote delen van het land platgelegd als protest tegen geplande bezuinigingen van de regering. De staking duurt tot vanavond 22.00 uur. 

De Belgische Transportbond heeft vrachtwagenchauffeurs middels spandoeken op diverse belangrijke verkeerspunten opgeroepen ook deel te nemen aan de nationale staking. ‘Truckers, leg het land plat op 15 december’, zo luidt de slogan. Het is volgend BTB-medewerker niet de bedoeling om vrachtwagenchauffeurs op te roepen tot blokkades. “De bedoeling is dat ze massaal meedoen aan de staking”, meldt hij aan de Belgische krant Vandaag. 

Ook tegen sociale dumping

Frank Moreels, federaal secretaris bevestigt dat. “We roepen niet op om midden op de snelweg te stoppen, wat gevaarlijke situaties oplevert”, aldus Moreels. “We roepen hen op allemaal het werk neer te leggen en de stakersposten bij bedrijven te versterken.” BTB wijst erop dat de transportsector de afgelopen jaren extra hard werd getroffen door sociale dumping. 

In vijf jaar tijd gingen meer dan 6.500 banen verloren in België. “De Belgische chauffeurs worden dus twee keer getroffen. Eerst door de sociale dumping, en nu door het besparingsbeleid van de regering Michel de Wever”, aldus Moreels. 

Havenwerkers, trein- en luchthavenpersoneel staken ook

Naast de stakingen door vrachtwagenchauffeurs rijden er vandaag ook geen treinen, bussen of trams en zijn diverse havens en wegen afgesloten. Er vliegen ook geen vliegtuigen. Op de website van de Belgische krant De Morgen is live te volgen hoe de stakingen verlopen. Op het moment van schrijven meldt deze dat er veel wegblokkades zijn op industrieterreinen, maar dat bijna nergens files zijn waar te nemen. 

Het Havenbedrijf Rotterdam meldde vanmorgen via Twitter dat de stakingen in de haven van Antwerpen nog geen gevolgen hebben voor de haven van Rotterdam. De stakingen in de haven richten zicht vooral tegen verhoging van de pensioenleeftijd en de duurdere kinderopvang in België.

Foto: archief ANP

Klik hier voor het nieuwsoverzicht 

 


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie