C. Groenenboom
| 11:14 | Arjan Olsthoorn

50 jaar Scania V8 Special: de V8’s van C. Groenenboom

Je kunt ze niet te missen, de dertien Scania achtcilinders van C. Groenenboom. Elk weekend staan ze in een mooie rij op het industrieterrein in Ridderkerk.

Bestel de 50 jaar Scania V8 Special hier.

Op zaterdagmiddag is het nog gezellig druk bij transportbedrijf C. Groenenboom uit Ridderkerk. In de wasstraat wordt gewerkt om het wagenpark schoon de nieuwe week in te laten gaan. Ook moet er nog een aantal containers gewisseld worden in de haven van Rotterdam. Kees Groenenboom (57) staat te kletsen met een aantal chauffeurs. “Er lopen hier altijd wel een paar. Die komen een bakkie doen of rommelen nog even aan de auto.” Vandaag lopen er een paar meer, want alle Scania achtcilinders gaan op de foto. Kees moet even diep nadenken. Dertien heeft hij er, telt hij hardop. Van de 4-serie tot de huidige NextGen heeft hij er rijden. “Ik heb ook één van mijn 3-serie Streamlines aangehouden. Maar die ligt in zes containers te wachten op zijn restauratie.”

Scania V8

De evolutie van de Scania cabine in de afgelopen 20 jaar.

Mapje
Voor de eerste achtcilinder gaan we naar het kantoor van Kees. Uit een kast pakt hij een mapje. Er steken links en recht wat blaadjes uit en aan het omslag te zien, is het al een oud boekje. “Hier hield ik het hele wagenpark in bij”, zegt hij. Het geheel geeft een mooi beeld van de geschiedenis van Groenenboom. “Hiermee is het begonnen,” laat Kees zien.

Scania 141 V8

De eerste V8, een 141, werd in 1981 aangeschaft.

Achtcilinders op een rij
Net als op iedere andere zaterdag worden dertien auto’s uit het wagenpark keurig in de rij gezet op de hoek van de Nikkelstraat. De achtcilinders passen precies op het terrein. Van oud naar nieuw flankeren ze elkaar, met verspringende cabine en met dezelfde tussenruimte. “Daar zit jarenlange parkeerervaring in”, lachen de chauffeurs die ze neergezet hebben. “Niks geen touwtje, dat gaat op het oog.” Kees kijkt trots naar het rijtje. “Het liefst zou ik ze allemaal hetzelfde zien. Maar ik heb me erbij neergelegd dat de chauffeurs zich onderweg willen onderscheiden met verstralers in de grille of andere toplampen.”

Het complete bedrijfsportret van C. Groenenboom lees je in de Truckstar 50 jaar Scania V8 Special. Deze special is een eenmalige uitgave ter ere van het 50-jarig bestaan van Scania’s achtcilinder. Hierin vind je alles over de iconische krachtbron van Scania. De geschiedenis, de techniek en de magie. Bestel ‘m hier!

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie