Abrupt einde CAO-overleg
| 15:06 | Truckstar Redactie

Van den Bosch vliegt Hongaren in

Bij de gerechtelijke verhoren van medewerkers van Van den Bosch kwamen gisteren opmerkelijke dingen aan het licht

Op verzoek van FNV Bondgenoten werden gisteren directieleden en medewerkers van Van den Bosch Transport uit Erp verhoord door de rechtbank in Den Bosch. Daarbij kwamen opmerkelijke dingen aan het licht: Hongaarse chauffeurs worden per vliegtuig ingevlogen om vanuit Erp ritten uit te voeren en Duitse chauffeurs krijgen voor weekendwerk slechts 30 euro betaald.

Bij het gerechtelijk verhoor van M. van den Munckhof, business unit manager bij Van den Bosch, bleek dat regelmatig Duitse chauffeurs van het dochterbedrijf in Salzgitter worden ingezet voor opdrachten van Nederlandse klanten. Zo nu en dan hoort daar ook rangeerwerk bij op het terrein van een groot chemisch bedrijf in Nederland: de Duitse chauffeurs krijgen daar op hun vaste salaris slechts een toeslag voor van 30 euro. ,,Pure uitbuiting en volstrekt niet volgens de Nederlandse cao,’’ meent Edwin Atema van FNV Bondgenoten

Judit Eder, gevolmachtigd secretaris bij Silotank Hongarije, een dochteronderneming van Van den Bosch Transport, verklaarde dat de chauffeurs van Silotank per vliegtuig naar Nederland komen om vanuit Erp drie weken met opleggers van Van den Bosch te rijden. Vervolgens vliegen ze weer terug naar Hongarije en hebben ze een week vrij. Het basisloon is 360 euro, daarbovenop krijgen ze aan dagvergoedingen nog ongeveer 1.000 euro. ,,Minder dan de helft van wat een Nederlandse chauffeur krijgt,’’ aldus Atema.

Enkele weken geleden werd Cees Butter van Butter Transport aan een gerechtelijk verhoor onderworpen. Tijdens de vragen van de rechter bleek Butter een slecht geheugen te hebben: op de meeste vragen over de werkwijze van Butters dochteronderneming in België, antwoordde Butter dat hij het niet wist. Volgens advocaat Mastenbroek van FNV Bondgenoten kan dat later in een rechtszaak gebruikt worden als een bewijs van slecht bestuur. Edwin Atema: ,,Wij weten dat Butter een constructie heeft waarmee hij Poolse chauffeurs vanuit België voor Butter Nederland laat werken.’’

 

De gerechtelijke verhoren, die worden afgenomen door een rechter, dienen als aanloop naar een rechtszaak die FNV Bondgenoten tegen de transportbedrijven wil aanspannen zodra er voldoende bewijsmateriaal verzameld is.

 

Bron: Truckstar

3 Reacties
  1. wat ik niet begrijp is waarom het FNV altijd maar opkomt voor die Oost-Europese chauffeurs aan een gelijk loon van de Nederlandse chauffeurs te helpen. Zeker nu met hun “gelijk werk, gelijk loon” campagne slaan ze de bal helemaal mis. Oost-Europeanen leveren helemaal geen gelijk werk en wat ze afleveren is kwalitatief stukken lager dan Nederlanders, waarom zouden ze dan hetzelfde loon moeten krijgen. De politiek heeft jaren laten begaan om de inflatie onder controle te houden en zit nu met de gebakken peren.

  2. Wij hebben altijd hier in Nederland de mond vol over acties enz,, jammer genoeg hoor ik dit alleen maar onderweg in chauffeurs-restaurants enz. Ook hebben wij de mond vol als onze Franse,Griekse en Italiaanse Collega,s bij volgens ons (als er een scheet dwars zit)direct actie,s ondernemen en de boel plat gooien !! Wordt het nou niet eens tijd dat we echt wat gaan doen, voor het echt te laat is en we alleen elkaar nog tegenkomen bij het UWV,, als we werkloos thuis zitten ?? De tijd dat wij als Nederlanders voorop liepen wat Internationaal vervoer op de weg aangaat is nog niet zolang geleden,,maar de tijd dat het beroep vrachtwagenchauffeur voor het grootste gedeelte hier nog door Nederlanders wordt uitgeoefend komt nu wel héél erg dichtbij !! Allen verders veel Suc6 met uw loopbaan !!

  3. Ja het is verschrikkelijk wat er gebeurt en deze bedrijven dienen kei en kei hard aangepakt te worden en de met de factor nederlandse werkgelegenheid dient zeker geen rekening gehouden te worden want zij hebben immers deze hele nederlandse werkgelegnheid en arbeids voorwaarden al naar de bliksem geholpen . nou gebied de eerlijkheid mij ook te melden dat een groot deel van onze collega’s hier ook mede schuldig aan is immers we gaan wel met 60000 man naar Assen helemaal prima hoor maar als het om de poen gaat zijn ze in geen velden of wegen te bekennen oftewel mijn naam is Haas !!! Vergeet niet deze bedrijven gebruiken de mogenlijkheden die wn en dat is nog steeds doordat wij allemaal achter een dikke boom blijven staan ! AMEN .

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie