staking spanje
| 10:30 | Arjan Olsthoorn

Spaanse vrachtwagenchauffeurs staken

Sinds maandag staken vrachtwagenchauffeurs op verschillende locaties in Spanje. De reden voor de staking zijn de hoge brandstofkosten, sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. “Mijn vrachtwagen starten is met deze dieselprijzen onhaalbaar,” zegt een Valenciaanse staker.

“Ze zeggen dat het een illegale staking is, maar de vrachtwagens die niet staken, moeten hun werkzaamheden donderdag wel staken omdat de vrachtprijzen (per rit) nooit de dieselprijs zullen dekken”, hekelt een andere eigenrijder.

De Valenciaanse Federatie van Transport- en Logistieke Ondernemers (FVET) waarschuwt via een verklaring dat in slechts 13 dagen sinds het uitbreken van de oorlog de prijs van diesel in Spanje is gestegen van 1.478 euro per liter naar 1.777 euro. Dat is 20,2% duurder.

Het Nationaal Comité voor het vervoer van goederen over de weg, waarvan de FVET deel uitmaakt, heeft een dringende ontmoeting gevraagd met de Spaanse premier Pedro Sánchez. “We willen maatregelen die de continuïteit van transportbedrijven garanderen. Zodat een economische ineenstorting is te vermijden”, laat Carlos Prades, voorzitter van FVET weten in een verklaring.

Hoelang de stakingen in Spanje gaan duren is op dit moment niet duidelijk.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie