Sneeuw-ellende Europa nog niet over
| 12:19 | Truckstar Redactie

Sneeuw-ellende Europa nog niet over

De problemen op verschillende Europese wegen na hevige sneeuwval zijn nog niet voorbij.

In Duitsland wordt vandaag gewaarschuwd voor gladheid na nieuwe sneeuwval en opgevoren weggedeeltes. Vooral rond Keulen was er ’s ochtends volop ijzel en dat leidde tot tientallen ongelukken.

Chauffeurs in die regio en ook rond Düsseldorf wordt aangeraden goed de berichtgeving op de Duitse radio te volgen en een parking op te zoeken.

Geen verbetering in Noord-Frankrijk
Gisteren berichtten we over de situatie in Noord-Frankrijk. Daar is de afgelopen nacht weinig verbeterd.

We hadden vanmorgen opnieuw contact met één van de chauffeurs die gisteren uren vaststonden op de A1 ten noorden van Parijs: Heleen Stam.

Rond tien uur ’s avonds, na 9,5 uur stilgestaan te hebben, kreeg zij een seintje van de gendarmerie dat er weer gereden mocht worden. Na zeventien kilometer stond de hele boel echter weer stil. Een avontuur op de linkerbaan strandde na 300 meter omdat die spekglad was en er zat niets anders op dan op de autoroute te overnachten in een rij met honderden collega’s.

“Fijn zonnetje en min acht vanmorgen”, zegt Heleen. “Die auto’s waar ik op de linkerbaan eerst achter stond, staan er nog steeds, niets gebeurd. Vanaf de andere kant passeert er af en toe een vrachtwagen die weg moet om de sneeuwschuivers hun werk te kunnen laten doen.”

“Een chauffeur van Minnaard vertelde me over de bak dat er voor mij nog vijftig kilometer staat. Andere bekenden staan ook nog steeds op dezelfde locatie als gisteren. Er geldt een rijverbod voor trucks tot 12:00 uur sowieso, maar op de radio hebben ze het over de hele dag”, aldus Heleen, die daarbij verbijsterd is waarom de chauffeurs niks verteld wordt.

“Schokkend dat er niks gecommuniceerd wordt door de langsrijdende gendarmerie”, zegt Heleen. “We redden ons in principe wel, maar we worden echt aan ons lot overgelaten. Dikke min voor wegbheerder Sanef!” 

Omrijden heeft geen zin
Pogingen tot omrijden door andere chauffeurs strandden ook vroegtijdig, Heleen: “Een maatje van me probeerde om te rijden via de N2. Halverwege werd hij gestopt. Toen moesten ze de linkerbaan vrijmaken, drie kilometer gereden en werden ze weer stilgezet.”

Op bijna alle doorgaande wegen in Noord-Frankrijk geldt vooralsnog een rijverbod. Overigens komt het verkeer richting Parijs nu langzaam in beweging.

Ook in het zuid-oosten van Engeland kwamen chauffeurs vast te staan, en is de ellende groot.

Ochtenspits België normaal
Maar in België verliep de ochtendspits vandaag in ieder geval normaal. De Vlaamse Verkeersminister Hilde Crevits praat vandaag met transportfederaties over het idee om vrachtwagen-rijverboden in te stellen in Vlaanderen bij zware sneeuwval, net als men in Wallonië doet.

Maar: “Een algemeen vrachtwagenverbod bij sneeuw komt er sowieso niet”, aldus Crevits tegen de Belgische krant Nieuwsblad.be. “We moeten wel zien of zo’n verbod op bepaalde plaatsen en bij bepaalde uitzonderlijke omstandigheden doenbaar en nuttig is.”

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie