Scania bergingstruck op biogas
| 13:17 | Truckstar Redactie

Scania bergingstruck op biogas

In Zweden zijn ze altijd in voor vernieuwingen, en daar is deze bergingstruck een mooi voorbeeld van.

Deze Scania P310 is namelijk de eerste bergingstruck in Zweden die rijdt op biogas. De truck zal daarom vooral ook gebruikt worden voor klanten die duurzaamheid en het milieu belangrijk vinden.

De eigenaar van de truck is geen onbekende bij Scania, en ook niet bij Truckstar. Dat is namelijk Svempa, ofwel: Sven-Erik ‘Svempa’ Bergendahl.

Hij runt een bergingsbedrijf in de regio Stockholm, en daar zal de nieuwe P310 ook ingezet worden. De truck kostte overigens ongeveer 300.000 euro, een fikse investering.

Groener
“We zaten al een tijdje te denken hoe we onze werkzaamheden groener konden maken en wat goede alternatieve voertuigen zouden zijn”, zegt Svempa’s zoon Lars Bergendahl, de manager van het bergingsbedrijf.

“In de regio Stockholm zijn vrij veel biogas-vulstations, vergeleken met andere plekken in Zweden. Je moet vaker tanken dan met een gewone truck, maar voor ons is het duurzame aspect toch het belangrijkst”, zegt Lars Bergendahl verder.

Op één tank legt de truck zo’n 350 kilometer af. Een vergelijkbare truck op diesel zou 1.200 kilometer rijden op één tank.

De biogastruck rijdt goed volgens Lars, en niet anders dan een dieseltruck. Alleen loopt de motor iets stiller. Verder heeft de motor bougies, iets wat een dieselmotor natuurlijk niet heeft. Het gas waarop de motor loopt kan biogas of aardgas zijn. In dit geval is het zogeheten CBG, compressed bio gas, of CNG, compressed natural gas. Het laadvermogen van de truck is een respectabele acht ton.

“Laten we maar eens zien hoe deze afsleeptruck het doet. We willen graag meer groene voertuigen in ons bedrijf”, besluit Lars.

Scania bergingstruck op biogas
Svempa en zoon Lars voor hun P310 bergingstruck bij Scania in Södertälje.

 

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie