DAF noodsteun
| 09:19 | Arjan Olsthoorn

Noodsteun voor DAF Trucks terwijl moederbedrijf Paccar winst uitkeert

Buitenlandse moederbedrijven van bedrijven die in Nederland veel loonsteun hebben ontvangen, keren voor honderden miljoenen aan winst uit aan aandeelhouders. Dat meldt NOS vanochtend.

Van de 25 grootste ontvangers van de zogeheten NOW-regeling gaat het in ieder geval om het Amerikaanse moederbedrijf van vrachtwagenbouwer DAF Trucks. Maar ook om het Zwitserse moederbedrijf van uitzendbureau Adecco en het Franse moederbedrijf van IT-bedrijf Atos. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Bij een aantal andere buitenlandse moederbedrijven is het nog onduidelijk of ze winst gaan uitkeren.

49 miljoen euro

DAF Trucks ontving hier bijna 49 miljoen euro aan loonsteun. De Amerikaanse moeder (Paccar Inc) maakte juist winst en keerde winst uit aan aandeelhouders. Op basis van de winstuitkering per aandeel en het aantal uitstaande aandelen zal dat omgerekend neerkomen op een bedrag van 576 miljoen euro. Ook zijn bonussen uitbetaald aan de top van het bedrijf. Paccar Inc heeft niet gereageerd op vragen van de NOS.

DAF reageerde wel op vragen en laat weten dat de ontvangen loonsteun in Nederland is gebleven. Deze wordt gebruikt voor het behoud van de werkgelegenheid. Dat hun buitenlandse moeder winst heeft uitgekeerd, vindt DAF een begrijpelijke keuze. “Het vertrouwen van aandeelhouders in de onderneming is belangrijk en daar hoort een stabiel dividendbeleid bij,” zegt een woordvoerder.

DAF noodsteun

Grootontvangers van loonsteun in Nederland keren in het buitenland winst uit. Afbeelding: NOS

Verbod op dividenduitkering

Nederlandse bedrijven mogen geen winst uitkeren aan aandeelhouders, eigen aandelen inkopen of bonussen uitbetalen als zij vanaf juni loonsteun hebben gekregen. Het idee daarachter is dat als het zo goed gaat dat je dividend kan uitkeren, je geen publiek geld nodig hebt om de lonen door te betalen. Deze regel kwam er op verzoek van de Tweede Kamer.

Maar het verbod geldt dus niet voor buitenlandse moederbedrijven: als hun Nederlandse tak loonsteun heeft gekregen mag de buitenlandse moeder gewoon dividend uitkeren. Hoe de ambtenaren en minister hun standpunt veranderden over een dividendverbod voor buitenlandse moeders, staat in dit artikel.

5 Reacties
  1. Zo wil ik ook wel aandeelhouder bij de daf zijn.
    Scheelt toch 49 miljoen op 576 die ze uitkeerden.
    Als het minder of slecht met een bedrijf gaat moeten ze toch eerst aankloppen bij de aandeelhouders ! !
    Maar tegenwoordig zijn de aandeelhouders er alleen maar meer om hun bonus op te strijken op 31 december.

  2. Ik begrijp de emotie van anderen heel goed. Vergeet echter niet dat het moederconcern Paccar een
    Wereldspeler van formaat is waardoor de solvabiliteit van DAF gewaarborgd is en DAF de benodigde
    Investeringen kon doen om het productie en verkoop / service apparaat up to date te houden.
    Een eerste vereiste om de zware concurrentie van oa. Mercedes,Scania,Man,Iveco etc.aan te kunnen.
    Gezien het marktaandeel van DAF in binnen en buitenland is dit een succesvolle strategie mede
    door de uitstekende engineerings capaciteit van DAF naast het leveren van uitmuntende
    kwaliteit en uitstekende zorg voor alle medewerkers.

  3. Dit is vooral zuur voor al die kleine zelfstandigen die net buiten de boot vielen voor noodsteun. Immers 49miljoen op een bevolking van 17miljoen betekent dat iedere Nederlander, van baby tot 100+-er DAF bijna voor € 3,– heeft gesponsord. Ook die kleine zelfstandigen die buiten de pot pisten…

  4. Ik verbaas me er nog steeds over dat DAF zoveel noodsteun heeft gekregen, terwijl ze al snel de productie weer opschaalde. En inmiddels alweer bijna op het niveau van voor de crisis zitten. Begrijp me niet verkeerd ik ben trots op ons DAF maar volgens mij zijn er veel bedrijven geweest die de steun harder nodig hadden maar er bekaaid af zijn gekomen

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie