Nieuwe Volvo FMX 8x6 Van der Stoel
| 14:03 | Korneel Luth

Nieuwe Volvo FMX 8×6 Van der Stoel

Volvo Group Truck Center Amsterdam leverde onlangs een bijzondere Volvo FMX 420 8×6 widespread aan Van der Stoel Transport & Verhuur.

De FMX is de eerste van dit type asconfiguratie in de regio Amsterdam. De truck werd af-fabriek geleverd als Volvo FMX 6×6. Terberg Techniek plaatste vervolgens een gestuurde en liftbare 10-tons voorloopas voor het tandemstel, dat widespread gemaakt werd door het naar achteren plaatsen van de achterste as. Deze as werd bovendien stuurbaar gemaakt.

Nieuwe Volvo FMX 8x6 Van der Stoel
Het is de eerste FMX in deze configuratie in de regio Amsterdam.

43 ton GVW met kleine draaicirkel

Met de extra as en het widespread tandemstel aanpassingen is een GVW van 43 ton gerealiseerd waarbij de bouwtruck door de meesturende achteras toch buitengewoon wendbaar blijft. En dat was belangrijk. 

“Een kleine draaicirkel is essentieel voor ons werk in binnenstedelijk gebied”, zegt Marius van der Stoel. “We hadden de wendbaarheid al ervaren tijdens een proefrit in een handgeschakelde Volvo FMX met dezelfde aandrijflijn.” 

Met I-Shift

“Toen we bij Volvo Group Truck Center de Volvo I-Shift konden uitproberen was de optelsom snel gemaakt: een sterke configuratie, naar mijn mening de beste automatische versnellingsbak ter wereld én een vertrouwde dealer.”

Maar de truck moest ook zwaar genoeg zijn. “In de moderne wegenbouw worden te verwerken materialen en pakketten steeds groter en zwaarder. Om ook in de toekomst onze dienstverlening te kunnen waarborgen, hebben we ingezet op een grotere truck die meer belading aankan”, legt van der Stoel uit. De nieuwe Volvo FMX zal worden ingezet bij stratenmakers- en rioleringswerkzaamheden in en rond Amsterdam. 

Van der Stoel: “De FMX 6×6 is een productievoertuig dat met Volvo-techniek kan worden omgebouwd tot een 8×6 die is berekend op de omstandigheden in Nederland: een zware belading en een zachte bodemgesteldheid.”

Nieuwe Volvo FMX 8x6 Van der Stoel
De kipperbak kan ook zijwaarts kiepen. 

Nieuwe Volvo FMX 8x6 Van der Stoel
De HMF-kraan is onmisbaar in het stratenmakerswerk. 

Opbouw door HWS

HSW verzorgde de montage van de opbouw met tweezijdige kipperbak en HMF 1943-Z2, een sterke autolaadkraan in de 19 ton meterklasse en een hydraulisch bereik van 9,1 meter. De truck is tevens voorzien van een overdrukinstallatie om verontreinigde omgevingslucht buiten de cabine te houden.  

Nieuwe Volvo FMX 8x6 Van der Stoel
Wendbaar, zwaar, sterk en met I-Shift: aan alle wensen werd voldaan. 

Van der Stoel Transport en Verhuur

Van der Stoel Transport & Verhuur werd begin jaren zestig werd gestart door de  grootvader van Marius. Het bedrijf wordt nu gerund door Marius samen met zijn broer en zus. Men verhuurt bemande vrachtauto’s, shovels, graafmachines en walsen voor de grond-, weg- en waterbouw. 
  
Van der Stoel: “Volvo Group Truck Center Amsterdam doet al jaren naar tevredenheid het motorische onderhoud aan ons wagenpark. Ze zijn duidelijk in wat ze kunnen en communiceren helder en snel. Dat was bij de aanschaf van deze truck niet anders.”

Lees ook: 

Volvo marktleider bouwtrucks

De nieuwe FMX

 

Klik hier voor alle Volvo-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie