Nederlanders sterk, De Rooy blijft achter
| 11:48 | Truckstar Redactie

Nederlanders sterk, De Rooy blijft achter

De tiende stage in de Dakar Rally 2013 was een mooie dag voor de Nederlandse deelnemers: er werd uiterst sterk gereden.

Zo kwam Peter van den Bosch op de tweede plaats binnen met zijn DAF, 3:39 minuut achter de Rus Karginov. Op de derde plaats kwam Martin van den Brink over de streep met de Ginaf, op minder dan een minuutje achter Van den Bosch. Gerard de Rooy stelde iets teleur met een negende plaats.

De Rus Nikolaev werd vierde en MAN-rijder Peter Versluis kwam als vijfde binnen. De Rus Mardeev werd zesde en Ales Loprais zevende. René Kuipers is de snelste man van Team de Rooy tijdens deze special, hij komt als achtste binnen op 7:07 minuut achter Karginov.

Gerard de Rooy volgde zes seconden later en werd daarmee negende. “Het was vandaag weer erg veel stofhappen”, zegt de Rooy. “Dat maakte het een erg lastige proef. Verder hebben we nog een lekke band gereden en dat kost dan toch al weer gauw tien minuten. Als ik dat meeneem in de einduitslag was het geen slechte dag en is er nog van alles mogelijk.” Voor de Rooy gaat het er nu echter om spannen. Hij staat nu op de vijfde plaats in het trucklassementm, dat momenteel geleid wordt door de Russen en de Tsjech Kolomy. “We mogen nu echter geen tegenslagen meer krijgen”, zegt de Rooy.

Op de tiende plaats in de deze stage kwam Jos Smink over de streep in de rode Ginaf; hij reed opnieuw een prima rit.

Nog nooit zo’n goede dag-score van den Brink
Maar dat geldt al helemaal voor die andere Ginaf-coureur, Martin van den Brink. Nog nooit in de vijf-jarige geschiedenis van het team werd zo hoog in een etappe geëindigd. Dankzij een hoge bandenspanning kon het team lekke banden voorkomen, en de snelheid er in houden.

Van den Brink: “Richting het einde van de etappe reden we op maximale bandenspanning. Anderen kennelijk niet, want we hebben erg veel lekke banden voor de finish gezien. Daar hebben we tijd mee gewonnen, en zo stonden we ineens derde. Erg lekker gereden, maar we hadden wel veel stof.”

Mammoet Rallysport staat nog altijd op de tiende positie. Om negende te worden zal men twaalf minuten moeten winnen op René Kuipers van Team de Rooy. De achtste positie, momenteel ingenomen door Marcel van Vliet van het VEKA MAN Team, ligt op 22 minuten verwijderd van van den Brink. De komende etappes probeert het team de top tien positie te behouden.

Maar makkelijk zal dat niet zijn. De concurrentie is hijgt Mammoet Rallysport in de nek, en er kan vanalles nog gebeuren. “Je moet ook mee rijden, en liefst nog wat inlopen”, zegt van den Brink. “Maar je hebt ook je truck om rekening mee te houden, racen is voor mij het continu zoeken naar die balans.”

Van den Brink doet het echter niet in zijn eentje. Bij hem in de cabine zitten Arjen Veenvliet, de eerste monteur van het team en Peter Willemsen, de navigator. De samenwerking tussen de drie loopt lekker. “Vooralsnog hebben we eigenlijk geen fouten gemaakt; daar zijn we wel erg blij mee. We vertrouwen elkaar volkomen, en kunnen dus in de cabine ook goed samenwerken”, aldus van den Brink.

De elfde etappe, van woensdag 16 januari, leidt door een moeilijk gebied in Argentinië met de naam Fambiala. Hier is het moeilijk navigeren tussen de hoge duinen en korte bochten, waarbij het risico op ongelukken zeer duidelijk aanwezig is.

Klik hier voor de uitslag van de trucks in de tiende etappe.

Klik hier voor de stand in het truckklassement na tien etappes.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie