MAN
| 13:06 | Arjan Olsthoorn

MAN boekt aanzienlijke omzetstijging over 2023

Bedrijfswagenfabrikant MAN Truck & Bus realiseerde in het boekjaar 2023 een aanzienlijke omzetgroei in alle productgebieden. In totaal heeft MAN ongeveer 116.000 voertuigen geleverd aan zijn klanten. Een stijging van 37% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Dat jaar werd nog beïnvloed door knelpunten in de bevoorrading en een coronavirusgerelateerde daling van de vraag in het bussegment. Daarnaast werden er 11.600 motoren verkocht.

Friedrich Baumann, Chief Sales and Customer Solutions Officer bij MAN Truck & Bus SE, is onder de indruk: “Na enkele zeer uitdagende jaren zijn we terug op de weg naar succes. We hebben punten kunnen scoren met onze innovatieve productportefeuille en onze klantgerichte diensten. Dat is één van de redenen waarom het boekjaar 2023 ons in sommige gevallen een recordomzet heeft opgeleverd. Dankzij een sterke teamprestatie op alle gebieden van het bedrijf konden we optimaal voldoen aan de extreem hoge vraag en meer voertuigen en motoren leveren dan we in de afgelopen jaren hebben gedaan.”

De verkoop van vrachtwagens ontwikkelde zich bijzonder positief en steeg met 44% op jaarbasis tot ongeveer 83.700 eenheden.

Bussen

De verkoop van bussen steeg ook, met 19% tot ongeveer 5.700 eenheden. Alle segmenten lieten een sterke groei zien, waarbij vooral de markt voor touringcars, die was ingezakt door de pandemie van het coronavirus, zich herstelde. De verkoop van touringcars verdubbelde tot meer dan 1.100 voertuigen.

Aangezien MAN belangrijke aanbestedingen voor stadsbussen in de wacht wist te slepen en de trend naar batterijelektrische voertuigen onverminderd aanhoudt, steeg de verkoop van e-bussen verder. Terwijl er in 2022 263 elektrische stadsbussen werden verkocht, was dit aantal in 2023 al gestegen tot 771 voertuigen. Samen met de marktintroductie van de eTruck in oktober zet MAN zo zijn strategie om zijn wagenpark koolstofvrij te maken systematisch voort. Tegen 2030 moet de helft van alle nieuwe MAN-trucks en ongeveer 90% van alle nieuwe stadsbussen een batterij-elektrische aandrijving hebben. Er wordt ook al gewerkt aan de elektrische bus van de toekomst.

De bestelwagenactiviteiten zijn ook aanzienlijk toegenomen. MAN Truck & Bus overtrof zelfs de cijfers van vóór de corona en leverde meer bestelwagens af dan ooit tevoren. Er werden ongeveer 26.600 bestelwagens aan klanten geleverd, wat overeenstemt met een stijging van 23%.

Motordivisie

De externe motordivisie kan terugkijken op het op één na succesvolste jaar in zijn geschiedenis op 2014 na. Er werden ongeveer 11.600 motoren verkocht, waarvan meer dan de helft aan klanten in de landbouwsector – bijvoorbeeld voor gebruik in tractoren of maaidorsers.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie