Cover Scania V8 special
| 13:42 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 50 jaar Scania V8 Special

In 1969 bracht Scania zijn eerste truck met V8 op de markt als antwoord op de vraag naar meer motorvermogen. In de loop der jaren groeide deze krachtbron uit tot een waar icoon. Inmiddels draait de Scania V8 dus al vijftig jaar mee. Zo’n mijlpaal verdient het om uitgebreid bij stil te staan. Dat doen we met deze speciale Truckstar 50 jaar Scania V8 uitgave. Hierin onder meer aandacht voor het ontstaan van de V8, oud en nieuw naast elkaar, een transportbedrijf dat al 50 jaar de V8 trouw is, andere toepassingen van de V8, Scania showtrucks met V8 en een test van de jongste V8, de S 650. Met recht een naslagwerk voor de ware Scania V8-fan maar eigenlijk een must voor iedere truckliefhebber.

Hieronder vind je alvast een tipje van de sluier. Bestel de 50 jaar Scania V8 Special nu via onze webshop.

50 jaar Scania V8 Special

Een wereldmerk
Scania’s rijden in heel Europa, maar ook ver daarbuiten wordt het Zweedse merk verkocht. Scania heeft zelfs fabrieken in verschillende delen van de wereld. Het begint allemaal als in 1891 Vagnfabrik Aktiebolaget i Södertalje (Vabis) wordt opgericht. Inmiddels heeft Scania ruim 52.000 werknemers in zo’n 100 landen.

50 jaar Scania V8 Special

Koning van de custum-Scania
Ook bekend over de hele wereld zijn de creaties, of kunstwerken, van Sven-Erik Bergendahl. Beter bekend als Svempa is de Zweed niet meer weg te denken uit de wereld van custum-trucks. Swempa ontwierp de afgelopen decennia meer dan 500 Scania’s voor allerlei klanten – waaronder Scania zelf – die hun vrachtwagen net dat beetje extra mee wilden geven.

50 jaar Scania V8 Special

Waardige jubileumtruck
Ooit reden er verschillende Scania Streamline trekkers bij Frank de Ridder. Trucks waar de eigenaar goede herinneringen aan heeft. Voor het 25-jarig jubileum moest er dus zo een terugkomen. “Het is nog een echte Scania, met een V8 want dat hoort eigenlijk gewoon zo,” mijmert Frank als het gaat over de Streamline. de huidige Scania’s in het wagenpark zijn geen achtcilinders meer. “Tegenwoordig kunnen we het werk prima doen met de zescilinder. De laatste V8 die eruit ging was een R500 en die rijdt nog elders in Europa in onze kleuren.” De liefde voor de V8 zit diep, zo blijkt.

50 jaar Scania V8 Special

Truckstar bouwt een Scania
In 2006 hadden we zelf een wild idee: zelf een Scania volledig opbouwen tot een ware showtruck. Naast Scania deden tal van leveranciers en opbouwers mee. Maar de ideeën voor de opbouw, die moesten komen van de Truckstar-lezers. Het winnende ontwerp kwam van Maarten van der Westen uit Rotterdam. Hij bedacht de felgele basiskleur en de paarse ‘dip’ over de voorkant. Het eindresultaat is een van de aandachtstrekkers op het Truckstar Festival in 2006.

De 124 pagina’s dikke special is online verkrijgbaar en kost € 9,95. Bovendien kost de special voor roadcard houders bij online bestellen slechts € 8,95.