Hoge Brusselse kartelboetes
| 17:43 | Truckstar Redactie

Hoge Brusselse kartelboetes

De EU heeft veertien grote logistieke bedrijven hoge boetes opgelegd voor kartelvorming.

De veertien bedrijven krijgen in totaal voor 169 miljoen euro boetes voor vier kartels. Deze hielden de transportprijzen kunstmatig hoog door afspraken over de tarieven voor door-to-door luchtvracht-transporten tussen Europa en Azië, en Europa en Amerika. Hier vielen ook vele wegtransporten onder.

Bedrijven die de boetes krijgen zijn ondermeer: Kühhne + Nagel, Schenker, Panalpina, UPS, UTi, DSV, en Hellmann Worldwide Logistics.

Deutsche Post en haar dochters DHL en Exel ontsprongen de boetedans omdat zij degenen waren die de Europese Commissie in 2006 reeds wezen op het bestaan van prijsafspraken in de luchtvracht. Deutsche Bahn en Schenker kregen korting op de boetes omdat zij vanaf een bepaald moment meewerkten met het onderzoek.

Gardening club
Eén van de kartels voorzag in het heffen van een toeslag in drukke seizoenen, zoals in de aanloop naar kerst. De bedrijven gebruikten in hun onderlinge communicatie verschillende codewoorden. Zo was er een tuinliefhebbers-groep opgezet waarin de deelnemers bij elkaar kwamen en woorden als ‘asperge’ en ‘baby courgette’ gebruikten om hun bedoelingen te communiceren.  

Foto: Luchtvrachtplaten worden op Schiphol afgebroken en omgestapeld op europallets en blokpallets voor wegtransport. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie