GroenLinks wil meer vrachtwagens met zijpanelen
| 15:08 | Truckstar Redactie

GroenLinks wil meer vrachtwagens met zijpanelen

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen moet het gebruik van aerodynamische zijpanelen op vrachtwagens stimuleren.

Die oproep deed GroenLinks op 22 november tijdens het debat over de begroting van Schultz’ departement. De panelen verminderen het brandstofverbruik met zeven procent, licht Kamerlid Liesbeth van Tongeren toe. Er rijden in Nederland al 500 vrachtwagens met dergelijke panelen op hun opleggers.

Maar omdat de meeste vrachtwagens in Nederland worden geleast, zijn er weinig prikkels om de voertuigen zuiniger te maken, stelt Van Tongeren. “De techniek is te mooi en de milieubelasting van de sector te groot om te wachten totdat de markt deze toepassing vanzelf honoreert”, aldus het Kamerlid.

Korting
Van Tongeren noemt als mogelijke maatregelen een korting op de motorrijtuigenbelasting en het verruimen van de gemeentelijke tijdstippen (venstertijden) waarop vrachtwagens met zijpanelen mogen laden en lossen. Ook het verplicht stellen van de techniek, “bijvoorbeeld op de A15 richting de Tweede Maasvlakte”, behoort wat GroenLinks betreft tot de mogelijkheden.

Van Tongeren dringt tegelijkertijd aan op een zuinigheidslabel voor vrachtwagens. “Dat zou een flinke boost kunnen geven aan deze toepassing.”

Bron: Nu.nl  –  Foto: ANP

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie