Geen rijbewijs en digipas ineen
| 14:30 | Truckstar Redactie

Geen rijbewijs en digipas ineen

Het Europees Parlement heeft een tijdelijk stokje gestoken voor de geplande samenvoeging van rijbewijs en digitale chauffeurspas.

De Europese Commissie wil de twee passen samenvoegen, maar daar kleven verschillende nadelen aan.

Europarlementariër Peter van Dalen: “Als die kaarten worden samengevoegd, wordt een chauffeur dubbel bestraft bij een administratieve overtreding. Hij mag niet meer werken omdat zijn bestuurderspas is ingenomen, maar ook privé mag hij niet meer autorijden omdat hij ook zijn rijbewijs kwijt is. Dat is onredelijk.”

Onderzoek
Van Dalen is daarom blij met de uitkomst van de stemming van vandaag. Het Europarlement heeft daarbij echter aan de Europese Commissie gevraagd of er binnen twee jaar een groot onderzoek kan komen over deze kwestie.

Volgens van Dalen is dat niet nodig: “Het mogelijk dubbel bestraffen van chauffeurs is een onzinnig idee. Als een boekhouder een administratieve blunder maakt, hoeft hij toch ook zijn privé bankpas niet in te leveren?”

Toezichthouder ook tegen
Ook de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming heeft zich uitgesproken tegen het samenvoegen van de passen. Volgens de toezichthouder wordt de privacy van chauffeurs geschonden als controle-instanties toegang krijgen tot alle informatie die tegenwoordig in microchip op het rijbewijs staat. Van Dalen hierover: “Als zo´n autoriteit zich ook tegen die samenvoeging verzet moeten we er zeker niet aan beginnen!”

Foto: De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (CU) heeft zich vaker hard gemaakt voor chauffeurs in de Brusselse en Straatsburger politiek.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie