FNV
| 09:48 | Rik Werner

FNV volgt CNV in miljoenenclaim vakantiegeld chauffeurs

De FNV is naar de rechter gestapt om af te dwingen dat chauffeurs in hun vakantiegeld voortaan onregelmatigheidstoeslagen krijgen opgenomen. Dat gemis moet met terugwerkende kracht worden rechtgezet, stelt de bond.

Dat heeft de FNV op haar eigen website bekend gemaakt. Eerder deze maand liet de christelijke vakbond CNV al weten een miljoenenclaim tegen transporteurs voor te bereiden.

Europese rechter

,,Een aantal jaren geleden heeft het Europese Hof, de hoogste Europese rechter, bepaald dat het vakantieloon niet mag worden beperkt tot het basisloon’’, zegt FNV-onderhandelaar Egon Groen. ,,Een werknemer moet het gebruikelijke loon krijgen dat hij zou hebben gekregen als hij geen vakantiedag had opgenomen. Dat betekent dat structurele toeslagen als onregelmatigheidstoeslagen, de vergoedingen voor het werken op zaterdag, zondag en feestdagen ook moeten worden gerekend tot het loon tijdens vakantie.’’

Onderhandelingen

De uitspraak van het Europese Hof is tot op heden niet opgenomen in de Cao Beroepsgoederenvervoer over de weg (TLN-cao). Groen: ,,FNV Transport & Logistiek heeft tijdens de cao-onderhandelingen, maar ook daarna, steeds getracht hierover afspraken te maken met werkgeversorganisatie TLN. Helaas heeft dit niet tot een resultaat geleid. FNV Transport & Logistiek vindt dat de uitspraak van het Europese Hof moet worden nageleefd en de vaste toeslagen moeten meetellen bij het vakantieloon. Daarnaast moet ook het gemiste loon over de afgelopen vijf jaren worden nabetaald. We hebben moeten vaststellen dat we er in overleg niet uit komen. Daarom zijn wij nu gedwongen naar de rechter te stappen om daar de juiste betaling van het vakantieloon, met terugwerkende kracht, af te dwingen.’’

TLN

Werkgeversclub TLN heeft eerder te kennen gegeven de eis af te wijzen. ,,Vakantiegeld wordt niet berekend over toeslagen en overuren”, aldus een woordvoerster. ,,Dat standpunt hadden we al bij de cao-onderhandelingen. Dat uitgangspunt is niet veranderd.”

Lees ook: Transportsector wacht miljoenenclaim chauffeurs over vakantiegeld. 

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie