Files nemen sterk af
| 15:04 | Truckstar Redactie

Files nemen sterk af

De files in Nederland zijn het afgelopen jaar sterk afgenomen.

Dit melden de VerkeersInformatieDienst (VID) en de ANWB. Beide organisaties maakten cijfers bekend over de filedruk het afgelopen jaar.

De VID heeft berekend dat de totale filedruk of filezwaarte in 2011 dertien procent gedaald is ten opzichte van 2010. De ANWB heeft berekend dat de filezwaarte met maar liefst 27 procent is afgenomen ten opzichte van de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen vijf jaar. Vergeleken met 2010 waren de files dit jaar 25 procent korter.

Brug over de Oude Rijn A4
In 2011 was de brug over de Oude Rijn bij Leiden het ergste fileknelpunt in Nederland. Goed nieuws is dat in februari 2012 een nieuw aquaduct in gebruik genomen zal worden onder de Oude Rijn. Hiermee komt een einde aan het fileleed op dit punt.

Op de tweede plaats in de fileknelpunten top tien staat de A50 en de brug bij Ewijk. Maar ook daar wordt momenteel hard gewerkt aan verbetering, in de vorm van een nieuwe brug, waarmee de A50 daar verdubbeld wordt.

Op plaats drie staat het Terbregseplein bij Rotterdam. Hier sluit de A16 aan op de A20 en vooral op die A20 in de richting van Gouda staan geregeld lange files. Op de vierde plaats staat de Coentunnel bij Amsterdam. Ook hier zal snel verbetering zichtbaar zijn, als de Tweede Coentunnel gereed is.

Dank aan de politiek
De afname van de files is bijzonder goed nieuws, en het gevolg van verbeteringen aan het wegennet. Dankzij voormalig verkeersminister Eurlings is op veel plekken de schop in de grond gegaan. Zo zijn vele spitsstroken gerealiseerd en wegvakken verbreed. De huidige regering heeft dit beleid voortgezet onder infrastructuurminister Schultz van Haegen.

Vooral in de regio Amsterdam kwam het verkeer weer in beweging en de A2 tussen Amsterdam en Den Bosch is inmiddels uit de file top tien verdwenen. In de regio Rotterdam kwamen geen extra rijstroken beschikbaar. Met name aan de noordkant van de stad blijft de situatie daardoor problematisch. Ook moeizaam blijft de situatie op grote delen van de A27, de A50 en de A15.

Foto: Rond Amsterdam is het verkeer dankzij spitsstroken weer aardig in beweging gekomen, zoals hier op de A1 tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie