Duitsers willen elektronische waarschuwing spookrijders
| 16:40 | Truckstar Redactie

Duitsers willen elektronische waarschuwing spookrijders

Verkeersminister Dobrindt wil ongelukken voorkomen met slimme technologie

Met een riskante manoeuvre hebben twee chauffeurs op dinsdag 19 augustus een spookrijder in de Duitse deelstaat Beieren tot stilstand gebracht. Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel op haar website. Met hun trucks remde het duo het achteropkomende verkeer af, en blokkeerden vervolgens de weg. Hiermee werd een frontale aanrijding met de 82 jarige spookrijder voorkomen.

Het bericht komt vrijwel tegelijk met een artikel over een voorstel van de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt. Hij wil met een elektronisch waarschuwingssysteem ongelukken met spookrijders voorkomen. De CSU politicus wil pilotproject opstarten voor elektronische systemen die spookrijders waarschuwen, en daarnaast een audit waarmee de veiligheid van alle opritten wordt getest.

Testbaan

Om dergelijke systemen te testen, wil minister Dobrindt een ‘digitale snelweg-testbaan’ ontwikkelen. Vooruitstrevende technieken zoals het waarschuwingssysteem voor spookrijders moeten daar beproeft worden. Nog dit jaar wil het Duitse ministerie de plannen voor het pilotproject presenteren. 

Spookrijders vormen in Duitsland een niet onaanzienlijk probleem. Belangenvereniging en hulpverleningsinstantie ADAC meldt dat er per jaar tussen 2400 en 2700 gevallen van spookrijders gemeld worden. Jaarlijks komen in Duitsland ongeveer twintig mensen om door een spookrij-ongeval. 

Nu nog worden spookrijders gewaarschuwd door grote gele borden, bedacht door Dobrindt’s voorganger Ramsauer.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie