Duits puntensysteem wordt eenvoudiger
| 18:07 | Truckstar Redactie

Duits puntensysteem wordt eenvoudiger

De Duitse minister van verkeer Peter Ramsauer wil het Flensburger puntensysteem sterk vereenvoudigen.

Het Duitse systeem waarbij verkeersovertreders aangepakt worden door middel van strafpunten is volgens de minister in de huidige versie te complex en ondoorzichtig.

Ramsauer wil het systeem aanpassen waardoor stelselmatige overtreders straks al bij acht strafpunten hun rijbewijs verliezen. Nu is dat nog bij achttien punten. Dat lijkt een drastische ontwikkeling, maar ook gaat de strafmaat omlaag. Overtredingen die nu drie van de gevreesde punten opleveren, leveren straks nog maar één strafpunt op.

Volgens verschillende Duitse bronnen zal in dat geval een kleine snelheidsovertreding straks nog maar één punt opleveren, tegen maximaal drie in het huidige systeem. Zwaardere vergrijpen zoals een rood stoplicht negeren leveren straks twee Flensburger punten op. Ramsauer: “Ik wil dat het systeem eenvoudiger en transparanter wordt. Iedereen moet het kunnen begrijpen, zonder dat er een expert bij nodig is.”

Ook het systeem van verjaring wordt straks makkelijker hanteerbaar; twee-punts overtredingen verjaren na drie jaar, overtredingen van één punt na twee jaar. 

Verdere details over de op handen zijnde wetswijziging worden eind februari bekend. 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie