De Rutte
| 11:31 | Bert Mateboer

De Rutte Groep gaat voor twee nieuwe X-Way’s

De Rutte Groep uit Amsterdam heeft zijn vloot uitgebreid met een Iveco X-Way betonmixer en een X-Way knijperauto. In totaal telt het bedrijf nu twaalf Iveco’s. Iveco Schouten levert en onderhoudt de vrachtwagens. De Rutte Groep is een bedrijf gespecialiseerd in grond-, weg- en waterbouw.

De samenwerking tussen Rutte en Iveco begon ooit met een voorloper van de Turbostar, waarvan er nog steeds één in het bedrijf aanwezig is. Anno 2021 bestaat het uit vijfassige Iveco Trakkers en nu dus ook de nieuwe Iveco X-Way. “De prijs-kwaliteitverhouding speelt een belangrijke rol bij onze keuze voor Iveco. Iveco’s hebben bovendien vaak net iets meer vermogen dan concurrenten en zijn in mijn ogen ook technisch beter. Dat is zeker in zwaar terrein een voordeel”, verklaart mede-eigenaar Youri Rutte de keuze voor Iveco. “Ook het lage eigengewicht speelt een rol, waardoor we meer laadvermogen hebben.”

Vijf assen

Beide nieuwe wagens hebben vijf assen, waarvan twee aangedreven. De meesturende vijfde as is mechanisch hydraulisch gestuurd. Op die manier blijven de auto’s zeer wendbaar en dat is praktisch, aangezien ze ook veel in binnenstedelijk gebied rijden. De betonmixer weegt slechts 17 ton en heeft daardoor een hoog effectief laadvermogen. Hij is opgebouwd bij Boogerd Service in het Zeeuwse Nieuwerkerk, dat gespecialiseerd is in betonmixers. De Iveco X-Way knijperwagen is opgebouwd is bij Derkx & Davidson in Haarlem.

‘Steekas zonder naafreductie’

Adriaan Doorduin leverde namens Iveco de beide X-Way’s af. “De knijperwagen is een hele mooie truck, met een tranenplaat en rvs zijskirts netjes afgewerkt. Hij heeft steekassen zonder naafreductie, omdat de wagen veel snelwegkilometers maakt.” Meestal rijdt de wagen met een dieplader met mobiele kraan erachter. De knijperauto gaat door heel Nederland ingezet worden voor werkzaamheden aan ondergrondse afvalcontainers. Vanaf 1997 houdt Rutte Wegenbouw zich bezig met het aanleggen van ondergrondse afvalinzamelingssystemen. Dit specialisme is er inmiddels in de grote steden en in veel gemeenten door het hele land. Inmiddels heeft het bedrijf tienduizenden stations geplaatst en jaarlijks komen er zo’n 3.000 bij.

Iveco X-Way

‘Met plezier de weg op’

Vaste en enthousiaste chauffeur wordt Jari den Boer. Hij is razend trots op de nieuwe Iveco die hij rijdt. “Ik ben begonnen op een gebruikte Trakker, die heb ik weer zoveel mogelijk als nieuw gemaakt. Ook mijn nieuwe X-Way hebben we mooi strak gemaakt. Omdat dit de eerste X-Way bij ons bedrijf was, moesten we nog bekijken hoe die het best gespoten en opgebouwd kon worden. Rutte heeft me overal bij betrokken, dat was super.” Jari’s wagen heeft onder meer een dakbeugel, lampen en een verlicht Iveco-logo in de grill, luchthoorns, stoelhoezen in de kleuren van Rutte en een Subwoofer. “In dit werk is het niet altijd even makkelijk om een auto netjes te houden, maar ik ga er alles aan doen. Met deze wagen ga ik de komende jaren met veel plezier de weg op!” Ook de Iveco X-Way betonmixer heeft een steekas zonder naafreductie. Beide wagens hebben geen EGR of roetfilter, maar dat is juist milieuvriendelijker en onderhoudsarmer. “De wagens moeten veel stationair draaien en dan is deze configuratie met alleen AdBlue het meest optimaal”, legt Adriaan Doorduin uit. “Beide wagens voldoen aan de strengste milieunormen en zijn ook bijzonder zuinig.”

Rutte Groep

Samen met onder anderen zijn neven vormt Youri Rutte de derde generatie aan het roer van het Amsterdamse familiebedrijf, dat werd opgericht door opa Joop. Die ruilde kort na de Tweede Wereldoorlog zijn paard en wagen in voor een Dodge van de geallieerden en begon zo zijn transportbedrijf. “Ik herinner me nog dat mijn vader de eerste Iveco kocht. Dat was de voorloper van de Turbostar, met een 6 cilinder turbomotor erin. Ik mocht als kind af en toe meerijden en als we dan door een tunnel reden ging het dakluik open. Dan hoorde je de turbo fluiten. Dat is het moment dat ik verliefd werd op Iveco,” vertelt Youri enthousiast.

Iveco betonmixer

Voor de configuratie en levering van nieuwe voertuigen rekent de Rutte Groep al jarenlang op Iveco Schouten, net als voor onderhoud en service. “Ik vind het prettig om samen te werken met een dealer die gespecialiseerd is in één merk. Je merkt dat monteurs weten waar ze over praten.” Bovendien weet de Rutte Groep zich verzekerd van een partner die volop inzet op duurzame mobiliteit. “Dat is voor ons belangrijk omdat we veel in binnensteden komen en steeds vaker te maken krijgen met milieuzones. Daarom doen we veel transport al met elektrische schepen, maar wegtransport blijft ook nodig. We willen liever niet overstappen op kleinere voertuigen, omdat de kosten dan omhoog gaan en je nog meer verkeersbewegingen krijgt.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie