| 10:56 | Truckstar Redactie

DAF biedt nog geen Euro 6

DAF ziet vooralsnog geen heil in het aanbieden van Euro 6-trucks in de periode voordat Euro 6 verplicht wordt.

Hiermee blijkt dat de verschillende truckmerken er verschillende filosofieën op nahouden; Scania en Mercedes-Benz bieden namelijk wel al Euro 6-trucks aan. De Euro 6-norm wordt verplicht voor nieuwe trucks op 31 december 2013.

Sommigen denken dat DAF nog niet ver genoeg is met de ontwikkeling van Euro 6, maar dat is niet waar. DAF verkoopt haar bekende MX-blok namelijk ook – in grote getale – in Noord-Amerika via PACCAR-broers Kenworth en Peterbilt, en daar geldt sinds 2010 al de EPA10-norm, die sterk op Euro 6 lijkt. Het toegestane aandeel NOx (stikstofoxide) is bij EPA10 zelfs lager in de uitlaatgassen, het maximale aandeel fijnstof ietsjes hoger.

Euro 5 en EEV beste keuze voor nu
Toch zegt DAF dat Euro 5 en EEV voor nu de beste keuzes zijn. Er is vanuit de markt momenteel weinig vraag naar Euro 6. Er is (nog) geen speciaal mauttarief, en de meerkosten in aanschaf worden op dit moment ook zeker niet terugverdiend met een lager verbruik. Volgens DAF kunnen transportbedrijven daarom nu beter investeren in een zuinige Euro 5-truck, zoals DAF’s eigen ATe-concept, en bijvoorbeeld zuinig rijden-cursussen voor chauffeurs.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie