Britse stakingsdreiging serieus
| 14:52 | Truckstar Redactie

Britse stakingsdreiging serieus

De Britten houden ernstig rekening met een staking van tankwagenchauffeurs, met ernstige brandstoftekorten als gevolg.

Zo’n tweeduizend tankwagenchauffeurs dreigen op korte terwmijn het werk neer te leggen. De chauffeurs bevoorraden maar liefst negentig procent van alle tankstations in het Verenigd Koninkrijk.

In verlegenheid
Kabinetsminister Francis Maude bracht zijn regering op woensdag in verlegenheid door te suggereren dat mensen hun jerrycans moesten vullen. Dat veroorzaakte op enkele plaatsen hamster-acties van Britse automobilisten, een paniekreactie die de regering graag had willen voorkomen. Wel wordt automobilisten aangeraden hun tank te vullen als die halfleeg of leger is.

Unite
De chauffeurs zijn lid van de vakbond Unite, die de staking afgekondigd heeft. Unite wil betere salarissen voor de chauffeurs, betere arbeidsvoorwaarden en dat minder vaak werk wordt uitgecharterd aan derden. Daarmee zou een veiligheidsrisico ontstaan. De verwachting is dat de staking begint tijdens het Paasweekeinde. Unite heeft gezegd de staking zeven dagen van tevoren aan te kondigen.

Enkele tankstations zijn nu al zonder benzine en diesel komen te zitten. De Britse regering is momenteel bezig om chauffeurs van het leger te trainen om met brandstof te rijden, een ‘crash course’ ADR-tank.

Foto: Pompstation in Londen waar men op 29 maart al deels door de voorraden heen was. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie