Altijd de juiste spanning
| 11:55 | Truckstar Redactie

Altijd de juiste spanning

Deze week werd bij CARGOBOSS/Van Daalen Transport een slim bandenspanning meetsysteem in gebruik genomen.

De bandencheckbank werd bedacht naar aanleiding van een prijsvraag van Rijkswaterstaat, waar het bedrijf een gedeelde eerste prijs mee won.

Chauffeurs van CARGOBOSS/Van Daalen Transport kunnen nu snel de spanning van alle banden op hun truck meten, en indien nodig op het juiste peil brengen. Het systeem werkt simpel. Een chauffeur rijdt zijn/haar truck met 10 à 15 km/h over een meetplateau. Sensoren registreren de spanning en het profiel van iedere band, in combinatie met een weging per as.

Veiligheid
De juiste bandenspanning is niet alleen belangrijk voor een gunstig verbruik. Het verbetert ook de veiligheid. Klapbanden zijn bijna altijd het gevolg van een te lage spanning. Als je die voorkomt, voorkom je gevaarlijke situaties en ongevallen. Bovendien is de remprestatie van een truck optimaal met de juiste bandenspanning. Met de bandencheckband wordt het Nederlandse wegtransport dus weer een stukje veiliger en professioneler.    

Uitvoeringsplan Goederenvervoer
De prijsvraag was één van de projecten in het kader van het Uitvoeringsplan Goederenvervoer dat Rijkswaterstaat vorig jaar heeft opgezet om de doorstroming en veiligheid van het goederenvervoer op de weg te bevorderen. Vanwege het succes van dit project heeft Rijkswaterstaat dit jaar een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Ideeën voor de bandenspanning kunnen nog tot 31 juli bij Rijkswaterstaat worden ingediend.    

Foto: Zuiniger en veiliger onderweg met de juiste bandenspanning.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie