filedruk
| 11:59 | Arjan Olsthoorn

Aantal personenauto’s stijgt hard, filedruk neemt toe

De filedruk is vorig jaar fors toegenomen. De zwaarte van de files (door de ANWB gemeten als de lengte maal de duur van de files) groeide met liefst 17 procent. Een van de oorzaken daarvan is dat het aantal auto’s in Nederland fors gegroeid is.

Brancheorganisatie Bovag meldt op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer dat vorig jaar 370.000 nieuwe auto’s werden verkocht. Via import reden 254.000 auto’s het land binnen. Er werden 280.000 wagens geëxporteerd. 164.000 auto’s werden gesloopt. Dat resulteert in netto 180.585 auto’s die in 2023 aan het Nederlandse wagenpark werden toegevoegd.

In voorgaande jaren kwamen er zo’n 100.000 auto’s per jaar bij. “Vooral buiten de Randstad neemt het aantal en het belang van auto’s toe”, vertelt Chiel van Lent van de ANWB aan het AD. “Voorzieningen verdwijnen en mensen worden afhankelijk van de auto. Als bijvoorbeeld medische voorzieningen of winkels verdwijnen en ook het openbaar vervoer wordt minder, dan is de auto voor veel mensen het enige alternatief.”

Vaker filerijden

In totaal rijden er 9,4 miljoen personenauto’s op de straten en rijbanen. Zij moeten de beschikbare ruimte delen 1,25 miljoen bestelauto’s, vrachtwagens en bussen. We moeten dus rekening jouden met de verwachting dat het aantal files en de lengte ervan nóg groter wordt.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie