Welke bakwagen wint?
| 16:15 | Korneel Luth

Welke bakwagen wint?

Met de Truck van het Jaar-verkiezing achter de rug, rest er één grote vraag…

Welke truck wordt de Truck van het Jaar 2016 – gekozen door chauffeurs?

Drie lange testdagen zitten er op. Onze zeven bakwagens zijn door negentien chauffeurs grondig bestudeerd, aan de tand gevoeld en op veel belangrijke punten beoordeeld.

Wat is belangrijk bij een bakwagen?

Zo is in het distributie-werk de instap erg belangrijk, maar ook de plek voor de bijrijder bijvoorbeeld. Daarnaast moet een bakwagen lekker met het verkeer mee kunnen komen, goed oppakken en moet de automaat snel en goed schakelen.

Andere zaken die zwaar meetellen zijn: het zicht, de dode hoeken en of je als chauffeur goed met de truck kunt manoeuvreren.

Winnaar wordt op 20 november gepresenteerd

Daarnaast zijn de trucks op tal van andere criteria beoordeeld. Dat leverde voor iedere truck op ieder getest onderdeel een cijfer op. Die cijfers worden nu allemaal bij elkaar opgeteld en daar komt een winnaar uit, die op 20 november door Truckstar bekend gemaakt wordt.

Welke bakwagen wint?
Als chauffeur op een bakwagen kom je doorgaans veel in krappe stads- en dorpscentra. Goed zicht rondom is daarom belangrijk, want je zit maar zo tegen een paaltje.

Geen duidelijke winnaar

Duidelijk is nu al dat het absoluut niet duidelijk is welke truck gaat winnen. Wél duidelijk is dat onze testchauffeurs hun taak serieus namen en op een gedegen en intelligente wijze hun beoordeling hebben gegeven.

De testchauffeurs wisten op een nuchtere en praktische manier naar de trucks te kijken, goeie vragen te stellen en zich niet door merk-emoties te laten leiden.

Goede begeleiding van de truckmerken

Bovendien hadden de zeven truckmerken goede begeleiding bij hun trucks. Op iedere vraag was een antwoord, en niet alleen hoe iets werkt, maar ook waarom een fabrikant bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Overigens vloeit via deze verkiezing een deel van de feedback van de chauffeurs ook weer terug naar de fabrikanten. En dat is natuurlijk gunstig want op die manier komen verbeteringen in de toekomst terug bij de chauffeur.

Welke bakwagen wint?
Test-chauffeur Maarten Jonkers geeft zijn oordeel over de indeling van het dashboard van de nieuwe Iveco Eurocargo, een belangrijk punt.
Welke bakwagen wint?
Instappen doe je als bakwagenchauffeur talloze keren op een dag. Denis Schaap beoordeelt daarom of de stijgbeugels goed geplaatst zijn.

Wat sprong er uit?

Maar wat sprong er nou uit bij elke truck? De DAF LF bleek een goed verzorgd interieur te hebben met een erg mooi dashboard. De nieuwe Iveco Eurocargo verraste vriend en vijand met zijn scherpe lijnen en rustige interieur.

Van de MAN TGM werd het ‘echte-vrachtwagen-gevoel’ sterk gewaardeerd evenals de sjieke uitstraling. Dat laatste werd ook van de Mercedes-Benz Antos gezegd die tevens goede rij-eigenschappen bleek te hebben.

De Renault D was voor velen een verrassing. De zit achter het stuur viel in positieve zin op en de auto bleek lekker te rijden. Dat gold tevens voor de Scania P-serie, waarvan gezegd werd dat die als een huis op de weg ligt, en daarnaast een mooi en ergonomisch dashboard heeft.

Rij-eigenschappen

Van de Volvo FE vielen de goeie rij-eigenschappen op. Deze auto deelt z’n cabine-ontwerp met die van de Renault D en DAF LF, maar tijdens het rijden bleek de truck een heel eigen, en prettig karakter te hebben.

Kritiek was er uiteraard ook. Dit waren vooral kleine dingetjes. De één vindt het ideaal dat de handrem naast de stoel gepositioneerd zit; de ander vindt dit onhandig. Bij de ene truck is er een grotere dode hoek achter de rechterspiegels dan bij de andere, en niet ieder dashboard blijkt even overzichtelijk te zijn.

Feit is dat er goed beoordeeld is en dat de winnende truck zich straks terecht de winaaar mag noemen. Maar al helemaal omdat de  uitslag straks de stem van de chauffeur is!

Regenfront trekt over Truckstar Festival
De testchauffeurs van vrijdag, van links naar rechts: Jos Jansen, Patrick van Noordenne, Martijn van den Hoeven, Reyer de Jong, Winfred Pijnaker, Joop Lippets.

Welke bakwagen wint?
De testchauffeurs van zaterdag, van links naar rechts: Robert Bergman, Ben van Etten, Mick Logger, Wessel Birza, Tomas Alblas, Karel Vernout, Martin Luijken.

Welke bakwagen wint?
De testchauffeurs van zondag, van links naar rechts: Maarten Jonkers, Mike Cals, Ric Evers, Gijs van Bloemendaal, Denis Schaap, Kevin de Vries.

Lees ook:

Truck van het Jaar 2016

De eerste punten zijn binnen

Klik hier voor het nieuwsoverzicht 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie