Vaak dronken van de boot in Zweden
| 12:47 | Truckstar Redactie

Vaak dronken van de boot in Zweden

In de Zuid-Zweedse regio Skåne komen steeds meer chauffeurs onder invloed van de boot af.

De afgelopen drie jaar zijn meer dan driehonderd automobilisten en beroepschauffeurs gepakt omdat ze stomdronken van de ferry af kwamen. Bij de meest dronken personen werd vier promille alcohol gemeten.

Vooral onder beroepschauffeurs groeit het probleem, zo schrijft de Skåne-editie van de krant Metro. Die vroegen gegevens op van de Zweedse douane, kustwacht en politie.

Al dronken voor boarding
De bestuurders die het meest dronken zijn, zijn al flink aan het drinken geweest voordat ze aan boord gaan in Polen, Duitsland of Denemarken. Dat weerhoudt ze er echter niet van aan boord van de ferry nog veel meer te drinken, ook al moeten ze vervolgens in Zweden weer rijden.

“Het is een enorm probleem. Men stort zich gewoon het verkeer in terwijl men zwaar onder invloed is. Veelal gaat het bovendien om zware vrachtwagens”, zegt Andreas Hermann, politie-inspecteur in Zuid-Skåne.

Volgens hem hebben de meest dronken chauffeurs tegen de vier promille in hun bloed als ze gepakt worden. “Degenen met zo’n hoog promillage zijn al begonnen met drinken voordat ze de boot op komen, en eenmaal aan boord drinken ze lekker door. Veel van deze mannen hebben een serieus alcohol-probleem”, zegt Hermann.

Bij de ferry in Ystad, waar de boot uit Polen aankomt, zijn de afgelopen drie jaar tenminste 130 automobilisten en chauffeurs aangehouden. In Trelleborg ligt dit aantal nog hoger.

“De controles vinden met een grote regelmaat plaats”, zegt politiewoordvoerster Ewa-Gun Westford. “We denken dat het aantal dronken truckchauffeurs de laatste tijd stijgt.”

Ook de douane voert regelmatig alcoholcontroles uit op de haventerreinen. “Chauffeurs die vaker op Zweden rijden, zouden moeten weten dat ze het risico lopen te worden gepakt”, zegt Jonas Larsen, van de Zweedse douane.

Bron: Metro Skåne

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie