Jaarontheffing exceptioneel transport
| 11:09 | Truckstar Redactie

Jaarontheffing exceptioneel transport

Exceptioneel en zwaartransportbedrijven kunnen vanaf nu met één ontheffing door heel Nederland rijden.

De ontheffing is een jaar geldig, wordt afgegeven via de RDW en komt samen met een digitale wegenkaart. De kaart laat precies zien welke wegen tot welke afmetingen en gewichten zijn vrijgegeven met de ontheffing.

De nieuwe nationale jaarontheffing maakt het werk van zwaartransportbedrijven stukken eenvoudiger en branche-organisatie TLN is hier blij mee.

Geen aanvullende ontheffingen meer
In de oude opzet moest men voor iedere wegbeheerder apart betalen. Zodra men van die wegen afweek, moest er een aanvullende ontheffing worden aangevraagd. Nu heeft men voor 150 euro een ontheffing die voor heel Nederland geldig is. In de oude situatie was men daarvoor ongeveer 2.500 euro kwijt, aldus een schatting van TLN.  

Online kaart als basis
De nieuwe online digitale wegenkaart vormt de basis van de nieuwe ontheffing. Door voorafgaand aan het transport de afmetingen en gewichten in te voeren, kan de vervoerder in één oogopslag zien waar hij wel en niet mag rijden. De ontheffing zelf is teruggebracht van een dik pak papier tot slechts enkele A4-tjes. De chauffeur kan er ook voor kiezen om de route digitaal te tonen door middel van een smartphone, tablet of laptop. Dankzij deze digitalisering is het ook voor de handhavers veel makkelijker om te controleren of een transport over de juiste ontheffingen beschikt.

Hoogte naar 4,25 m
Ook goed is dat de maximale hoogte van exceptionele transporten in de nieuwe ontheffing is verhoogd van 4,15 naar 4,25 m. Vervoerders van hoogtetransporten hoeven daardoor veel minder vaak een aanvullende ontheffing aan te vragen. De waarden voor de lengte, breedte en gewicht, (max. 100 ton), zijn gelijk gebleven.

Daarnaast kunnen transporteurs altijd nog een incidentele ontheffing aanvragen. Die wordt afgegeven voor één bepaalde route waar niet van afgeweken mag worden. TLN was nauw betrokken bij de totstandkoming van de jaarontheffing.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie