De eerste mooiste trucks zijn er!
| 23:26 | Truckstar Redactie

De eerste mooiste trucks zijn er!

De eerste vroege vogels van het Truckstar Festival waren er donderdag al, waaronder onze Friese vriend Hans Brolsma.

In de relatieve koelte van de schaduw van zijn trailer spraken wij even met Hans Brolsma, die als eerste van de 27 trucks zijn plekje in de Mooiste Truckstraat gevonden had.

Hans hoefde natuurlijk niet zo ver te rijden naar Assen, maar moest wel even flink aan de poets de afgelopen weken om zijn Volvo weer net zo mooi te laten glimmen als twee jaar geleden.

Ook toen stond hij met zijn FH 520 in de Mooiste Truckstraat en deed hij een gooi naar ’s lands belangrijkste truckprijs: De Mooiste Truck van Nederland.

Genoeg stemmen vanuit Fotojaarboek

We vroegen hem in eerste instantie of hij verbaasd was dat hij opnieuw genoeg stemmen van Truckstar Fotojaarboek-lezers had gekregen om geselecteerd te worden.

Hans: “Eigenlijk wel ja. Ik had er met deze auto al één keer gestaan, en daar moet je al heel blij mee wezen. Toen werd ik tweede in mijn categorie en kreeg ik de eerste prijs voor het beste spuitwerk”.

Dat was in 2011. Nu staat de auto er opnieuw net zo strak en diep-glimmend bij.

Tien dagen aan trailer gewerkt, vier aan trekker

“Ik heb tien dagen werk gehad om de trailer weer in het gareel te krijgen”, zegt Hans. “Ik rij niet zo heel veel kilometers, maar kom wel veel in binnensteden en door allemaal smalle weggetjes. Om de krassen van alle overhangende takken eruit te krijgen heb ik de oplegger vier keer gepolijst, helemaal schoon gemaakt en volledig in de was gezet. Je moet je er wel in kunnen spiegelen!”

“Met de trekker ben ik nog eens vier dagen bezig geweest. Die is een stukje kleiner qua oppervlak natuurlijk”, vervolgt hij. “Maar ook daar moesten de krassen er stuk voor stuk uit, vooral op het dak ook. Hij is al vaker wel eens onder handen genomen. Toch heb ik de voorkant opnieuw gespoten om de steenslag er uit te halen.”

De eerste mooiste trucks zijn er!

Wel door de takken, geen problemen bij theaters

De trekker is overigens rondom luchtgeveerd en staat samen met de trailer op een iets kleinere maat banden. Daarmee is de auto 3,97 meter hoog en kan Hans bij alle theaters naar binnen zonder de luchtvering te moeten laten zakken, om de muziekinstrumenten van het Noord Nederlands Orkest te lossen en te laden.

Bewust Volvo

Hans staat in de Mooiste Truckstraat straks tussen vele Scania’s maar hij is bewust een Volvo-rijder: “Ik ben wel een Volvo-freak ja.” Maar een zwak voor Renault heeft hij ook: “Ik heb eerder ook een Renault Magnum gehad. Dat was een fijne auto om mee te werken en ik ben in hart en nieren wel een Renault-man.”

“En geen kwaad woord over Scania ofzo hoor. Ik vind dat prachtige auto’s, maar ik vind het wel fijn om daar met deze Volvo een beetje tegen aan te hikken. Bovendien vind ik dit een zeer fijne auto. Hij stuurt messcherp, ook met de luchtgeveerde vooras en hij rijdt bijzonder goed.”

De eerste mooiste trucks zijn er!
De truck is nu voor de vijfde keer te gast op het Truckstar Festival, en staat voor de tweede keer in de Mooiste Truckstraat.

“En ja, zo’n nieuwe FH16 750, das nog eens een droom van me”, aldus Hans die onlangs wel een eindje kon rijden in een nieuwe FH16 750. Hij weet waar hij het over heeft dus.

Wat betreft zijn kansen in de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland, laat hij het echter maar op zich af komen: “De truck staat er heel goed bij, en de derde plaats die heb ik al. Ik maak me er niet druk om, het is al een hele eer hier voor de tweede keer te staan.”

Uiteraard wensen we Hans veel succes, en we zijn blij hem voor de tweede keer te kunnen verwelkomen in de Mooiste Truckstraat.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie