Zware boetes sjoemelende transporteurs
| 13:42 | Korneel Luth

Zware boetes sjoemelende transporteurs

Verschillende Nederlandse transportbedrijven zijn zwaar beboet voor het ontbreken van werkvergunningen van Oost-Europese chauffeurs.

De Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft voor ruim 1,2 miljoen euro aan boetes opgelegd aan een zestiental transport-ondernemers. De transporteurs werden gepakt op overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minumumloon en minimumvakantiebijslag.

Oost-Europese chauffeurs illegaal aan het werk

In totaal beschikten 94 Oost-Europese werknemers bij de zestien bedrijven niet over de benodigde werkvergunning. De werknemers kwamen uit Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Rusland en enkele andere landen.

Voor een overtreding op de Wet arbeid vreemdelingen staat een standaard boetebedrag van 12.000 euro. Het totale bedrag dat uitgeschreven werd kwam op 1.239.875 euro uit. Inmiddels is ongeveer 350.000 euro van dit geld ontvangen. Enkele transport-ondernemingen hebben echter een beroepsprocedure ingesteld.

Andere onderzoeken lopen nog

De boetes zijn niet het einde van dit verhaal. Momenteel lopen er namelijk nog enkele onderzoeken en wordt er verder gecontroleerd bij transportbedrijven. Daarbij gaat de Inspectie SZW ook achter meldingen aan die binnenkomen via werkgevers-organisaties en vakbonden.

De Inspectie voert de controles uit om schijnconstructies aan te pakken, het omzeilen van regelgeving te voorkomen en een zo eerlijk mogelijk speelveld te creeëren voor alle transportbedrijven in ons land. Daarnaast loopt de schatkist flinke bedragen aan premies en belastinginkomsten mis bij dit soort schijnconstructies.

Foto: Het inzetten van goedkoop betaalde chauffeurs uit Oost-Europa is zestien transport-ondernemers duur komen te staan. (ANP)

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie