| 12:46 | Truckstar Redactie

Sportief einde Silk Way Rally

Mammoet rallyteam helpt Veka-collega’s uit benarde situatie.

Deze week werd in Rusland de Silk Way Rally verreden. Als voorbereiding op de Dakar-rally die in januari verreden wordt deden de Nederlandse teams Mammoet Rallysport en Veka mee aan deze vijf dagen durende rallytocht van Moskou naar Gelendzhik aan de Zwarte Zee.

In de laatste etappe leverde Mammoet Rallysport kostbare tijd in om collega Loprais van het Veka-team te helpen.  Teamcaptain Martin van den Brink kijkt echter tevreden terug op de race: ‘’De truck reed echt geweldig, we konden hard rijden en dat hebben we dan ook gedaan.’’ 

Toen het team in een de MAN-truck van Ales Loprais in het water zag staan, besloot Van den Brink van het gas af te gaan en te stoppen: ‘’We moesten 10 minuten omrijden om bij hem te komen, en toen kregen we hem er alsnog in ons eentje niet uit.’’ Uiteindelijk besloot ook een Hongaar met een Scania te hulp te schieten, en kreeg men de truck op de kant. Hierdoor kon Loprais, die tot nu toe tweede stond in het klassement, zijn weg vervolgen. ”Zoiets kost ons twee uur, maar we moeten ook realistisch zijn: wij zijn hier primair om te testen. Jongens als Loprais rijden voor het klassement, die kun je dan niet laten liggen, die help je gewoon, klaar. Zeker in de laatste etappe”, legt Van den Brink uit. 

Compensatie
Later zou blijken dat de organisatie 55 minuten heeft teruggegeven aan Van den Brink voor de hulp aan Loprais. De equipe van Mammoet Rallysport werd daardoor tweede in de laatste etappe en tiende algemeen.

Mammoet Rallysport deed vooral mee om de Ginaf uitvoerig te testen als voorbereiding op de Dakar-rally. Van den Brink: ”De blik gaat nu weer vooruit naar de Dakar. We hebben al ideeën van dingen die we nu kunnen verbeteren, en dat gaan we in de komende maanden doen…”, aldus Van den Brink. De monteurs zullen in de komende maanden alles op alles zetten om de twee racetrucks, de assistentietruck en twee auto’s te prepareren voor het volgende avontuur. ‘’

Oorspronkelijk zou de rally vandaag pas eindigen in Gelendzhik. Vanwege hevige overstromingen aldaar koos de organisatie ervoor om uit respect voor de bevolking de finish niet daar te laten plaatsvinden. De rallyrijders zullen er vandaag wel overnachten en zich voorbereiden op de terugreis naar Nederland. 

Foto: de Ginaf van Mammoet Rallysport bij de start van de Silk Way Rally in Moskou. 

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie