Scania-topman optimistisch
| 14:27 | Korneel Luth

Scania-topman optimistisch

Scania is nu een volledige Volkswagen-dochter. Maar hoe voelt dat voor Scania-topman Martin Lundstedt en wat staat er te gebeuren?

Tijdens de IAA 2014 spraken we Scania-topman Martin Lundstedt en die wilde graag antwoord geven op een prangende Truckstar-vraag. Want hoe voelt het nu voor hem en voor de mensen van Scania om voor het eerst als volledige Volkswagen-dochter op de IAA te staan.

“Goeie vraag”, zegt Lundstedt. “Volkswagen is al langere tijd aandeelhouder en sinds enkele jaren ook grootaandeelhouder van Scania. En in die jaren hebben wij uitstekend de ruimte en de mogelijkheden gehad om te kunnen investeren. Denk daarbij aan de prachtige windtunnel en klimaatkamer die we in Södertälje hebben gerealiseerd. Die ruimte om te investeren blijft.”

Scania blijft Scania

Een optimistisch antwoord, waaruit af te leiden valt dat Scania, zoals eerder al door ons bekend werd gemaakt, gewoon Scania blijft. Maar Lundstedt toonde wel begrip voor het sentiment.

“Het klopt dat mensen teleurgesteld zijn. Dat sentiment begrijpen we goed. Vooral ook in Zweden waren sommigen ongerust dat opnieuw een Zweeds bedrijf in buitenlandse handen viel. Maar we blijven onszelf en we blijven ons ontwikkelen en zeer goede trucks bouwen.”

MAN krijgt Scania vernellingsbakken

Scania en MAN gaan echter niet de Volvo Group achterna die een duidelijke markt-positionering hanteert voor het eigen Volvo Trucks als premium-merk boven Renault Trucks, zo blijkt ook.

Lundstedt: “Uiteraard beconcurreren MAN en Scania elkaar in éénzelfde truckmarkt, ook buiten Europa. Maar wij houden niet een dergelijke marktverdeling aan. We gaan inderdaad samenwerken op gebied van componenten. MAN krijgt in de toekomst versnellingsbakken van Scania”, zo bevestigt Lundstedt. “Bovenal richten we ons op de individuele kracht van de merken.”

“Voor Scania is het alleen maar goed de truckmarkt met de andere merken te delen. Uiteindelijk verkopen we allemaal de beste oplossing, of het nu DAF of Volvo is, of welk ander merk dan ook”, zo besluit Lundstedt.

Overigens waren in Nederland de meningen eveneens verdeeld over de volledige overname van Scania door VW.

Lees ook:

Meningen VW-overname Scania verdeeld

VW neemt Scania definitief over

Meer Scania-nieuws van de IAA lees je volgende week in Truckstar 11/2014. Wat betreft de Scania-versnellingsbakken voor MAN, daarover later meer nieuws hier op Truckstar.nl.

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie