NL verklaring tegen social dumping
| 14:20 | Korneel Luth

NL verklaring tegen social dumping

Tijdens een Europees ministersoverleg is een Nederlandse verklaring aangenomen in de strijd tegen social dumping van chauffeurs.

De verklaring zet in op een volledige herziening van de detacheringsrichtlijn en is opgesteld door de Nederlandse minister Asscher van Sociale Zaken. 

De Nederlandse Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) was aanwezig bij het overleg van Europese ministers van Sociale Zaken en zij is blij met het aannemen van de verklaring.

Aanpakken schijnconstructies

Jongerius schrijft: “De boodschap aan Eurocommissaris Marianne Thyssen is helder: zij moet nu voortvarend aan de slag gaan met de herziening van deze richtlijn.”

“De problemen met Europese wetgeving op het gebied van grensoverschrijdend werkverkeer zijn al heel lang bekend. Bedrijven sluizen via schijnconstructies goedkopere werknemers – voornamelijk uit de uitbreidingslanden – binnen, met sociale dumping en soms zelfs verdringing op de arbeidsmarkt als gevolg. Vooral sectoren zoals de bouw, zorg en logistiek zijn hier bijzonder gevoelig voor. In het verleden was er veel te weinig animo om de mazen in de wet te dichten die dit toelaten”, aldus Jongerius.

Ikea-constructie aangekaart in Brussel
Tijdens een TLN-verkiezingsdebat in mei 2014 liet Agnes Jongerius weten op Europees niveau te willen strijden voor gelijk werk en gelijk loon. 

Misbruik en arbeidsverdringing

In de verklaring van minister Asscher staat ondermeer dat ongelijke behandeling en ongelijk loon voor mobiele werknemers (chauffeurs) onacceptabel is. Dit misbruik ontneemt werknemers hun sociale basisrechten en het werkt arbeidsverdringing van lokale krachten in de hand, aldus de tekst. Verder moet er een verbod komen op het op papier oprichten van een bedrijf in een land, terwijl de bedrijfsactiviteiten elders plaatsvinden.

Bovendien, zo stelt minister Asscher in de tekst, is deze oneerlijke concurrentie schadelijk voor het midden- en kleinbedrijf. En dat is juist de ruggegraat van de Europese economie en een grote banenschepper.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie