Minister wil misstanden aanpakken
| 16:22 | Truckstar Redactie

Minister wil misstanden aanpakken

Minister Asscher van Sociale Zaken gaat de misstanden in het Nederlandse wegtransport aanpakken.

Regels worden aangescherpt en Asscher neemt 35 extra inspecteurs aan voor de inspectie SZW. Frauderende transportondernemers moeten harder worden aangepakt.

Het gaat bijvoorbeeld om transportbedrijven die uitvlaggen naar Cyprus om Nederlandse sociale premies te ontduiken, illegale cabotage doen, Nederlandse chauffeurs verruilen voor goedkope chauffeurs die Nederlands werk doen, postbusfirma’s in Oost-Europese landen onderhouden, etc, etc.

“We moeten daar echt wat tegen doen”, zegt Asscher. “Omdat het iets weghaalt waar ik nooit afstand van zou willen doen. Namelijk dat je hier fatsoenlijk betaald wordt voor het werk wat je hier doet”, aldus Asscher op het NOS-journaal.

Klare taal, en Asscher heeft inmiddels met veel chauffeurs gepraat, waaronder bij transportbedrijf Albert Keijzer in Zaandam. Hij wil voor de hardere aanpak ook samenwerken met transportbedrijven die het wel goed doen.

Daarnaast wil Asscher de regels aanscherpen zodat het voor transportbedrijven moeilijker wordt om vage constructies op te tuigen. Asscher is ook fel tegen het verder vrijgeven van de interne transportmarkten in Europa. “Tot het moment dat ze ook in Bulgarije een sociaal systeem hebben zoals we hier hebben, moeten we dat niet verder liberaliseren”, zegt Asscher, die daarmee duidelijk aangeeft te begrijpen dat het huidige Europa allesbehalve een ‘level playing field’ is.

Branche-organisatie TLN zegt blij te zijn met de aankondiging van Asscher. TLN roept echter ook minister Schultz van Infrastructuur en Milieu op om meer prioriteit te geven aan inspecties en handhaving.

Foto: Minister Asscher (ANP)

 

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie