Mega-kettingbotsing in Zuid-Zweden
| 19:28 | Truckstar Redactie

Mega-kettingbotsing in Zuid-Zweden

De sneeuw speelt niet alleen het verkeer in ons land parten.

In Zuid-Zweden raakten op 15 januari meer dan vijftig voertuigen betrokken bij een enorme kettingbotsing op de E4 nabij Helsingborg. Drie personen kwamen om het leven. De schatting van meer dan vijftig voertuigen komt van de politie. Reddingsdiensten hebben het echter over honderd voertuigen. Het ongeluk is opmerkelijk aangezien veel Zweden stalen puntjes op de autobanden hebben in de winter voor goede grip op be-ijsde wegen.
 
Waarschijnlijk is daarom niet alleen gladheid, maar ook de mist die er hing een oorzaak geweest. Maar ook dit: “Omdat het erg koude sneeuw is, kunnen er problemen met stuifsneeuw zijn geweest en sterk verminderd zicht, vooral waar nog niet alles geruimd was”, zegt meteorologe Therese Fougman.

De kettingbotsing begon rond elf uur ’s ochtends op een brug tussen Åstorp en Östra Ljungby, in beide richtingen van de E4. Naast de drie doden raakten enkele tientallen mensen gewond en velen kwamen bekneld te zitten in hun auto’s.

“Zoiets heb ik in deze omgeving nog nooit gezien”, zegt persfotograaf Björn Lindgren. En ook de leden van de reddingsdiensten wisten niet wat ze zagen: “De ongeluksplek strekt zich over een grote afstand uit”, zegt de leider van de reddingsdiensten Jonas Hellsten. “Dit is het ergste ongeluk wat ik in dertig jaar in dit beroep heb meegemaakt”, zegt hij.

De weg blijft tot na middernacht afgesloten.

Bron: gp.se  –  Foto: ANP

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie