Truckstar 1/2023
| 11:50 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 1/2023

Dit eerste nummer van het nieuwe jaar trappen we af met een terugblik op 8 december 2022, de Dag van de Vrachtwagenchauffeur. Want hoewel regenachtig en koud, was het een prachtige dag. Een uitgebreid verslag van het verloop van de dag, de deelnemers en de XXL-flappenactie vind je in deze Truckstar.

Er is nog steeds een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs, dus is het ook niet zo vreemd dat bedrijven er alles aan doen om hun personeel aan zich te binden. Voor sommige chauffeurs is de band met het bedrijf en de truck zo sterk dat ze zelfs na hun pensionering nog door blijven werken. We portretteerden vijf van deze doorwerkers.

Verder in dit nummer maken we kennis met Marco van der Meij die sinds deze zomer achter het stuur zit van een Mercedes Actros Giga-space, gaan we bakken afzetten met Luca van Brenen met zijn nieuwe Iveco X-Way, brengen we met de Scania zwaartransporttrekker van Schoones een graafmachine naar Rotterdam en tekenen we het bijzondere verhaal van Anton Bijlsma op die na een beroerte en een lange revalidatie nu toch weer achter het stuur zit.

Dit alles en nog veel meer vind je in nummer 1-2023 van Truckstar. Kijk voor een uitgebreide preview hieronder. Je kunt nummer 1 nu online of in de winkel kopen. Maar wil je nooit meer iets missen, word dan abonnee – dan ontvang je alle nummers van Truckstar én de Specials gewoon in de brievenbus.

Broodje bal

Op 8 december was het de derde keer dat de Dag van de Vrachtwagenchauffeur plaatsvond. Dit jaar deden er maar liefst zo’n duizend bedrijven mee. Veel echte transportbedrijven maar ook bedrijven die zelf geen chauffeurs in dienst hebben, maar wel afhankelijk zijn van het transport, bedankten de chauffeurs voor hun inzet. Naast de complimenten ontvingen ze ook extraatjes. Dat varieerde van een ontbijtje tot een financiële beloning. Ook Truckstar liet zich niet onbetuigd en trok er deze dag op uit voor een mega flappenactie

63 keer de aarde rond

Bijna 2,5 miljoen kilometer heeft de oude van Bertus Kamphuis erop zitten. Dat is bijna 63 keer de aarde rond. „Mijn vader is met deze Volvo in veel landen geweest, maar de meeste kilometers heeft hij in Nederland gemaakt”, vertelt Mart. Hij wijst even naar het dashboard, naar de kilometerstand. „Nog iets meer dan vijftigduizend kilometer en dan is het zover”, constateert hij. Een prestatie van formaat, die ontzag inboezemt. Hij vertelt dat zijn vader er 1,5 miljoen kilometer mee heeft gereden. Toen kreeg zijn neef Joost hem, die hem naar de 2,4 miljoen reed.

Kilometermiljonair

‘Dat gaat prima, joh’

Marco van der Meij (61) heeft sinds hij twaalf jaar geleden bij Heemskerk Slootweg in dienst kwam altijd met Scania-V8-trucks gereden. Toen Willemjan Heemskerk hem vertelde dat hij een nieuwe Actros ging aanschaffen en vroeg of hij daarop wilde rijden, was zijn reactie: „Ach, waarom niet, ik wil dat wel eens proberen.”  Nu is hij de vaste chauffeur op de Actros en de eerste ervaringen zijn beslist niet tegengevallen. Marco roemt de ruimte, het comfort en de rijeigenschappen van de Mercedes. Aan het systeem met camera’s in plaats van spiegels moest hij wel even wennen, maar uiteindelijk vindt hij dat ook prima.

Heemskerk Slootweg

Doorwerken na je pensioen

Dirk van den Heuvel (77) viert deze maand zijn twaalfenhalfjarig jubileum. Dat wil zeggen het jubileum dat hij na zijn pensionering alweer twaalfenhalf jaar in dienst is bij zijn werkgever.„Ik had gedacht dat ik bij mijn pensioen zou stoppen”, zegt hij. „‘Dan zien jullie een grote stofwolk en ben ik weg. Maar werkeloos thuis zitten, bleek niets voor mij te zijn’’. Zoals Dirk zijn er meer zoals je in dit nummer kunt lezen.

pensioen

Van truckspotter naar chauffeur

Met alle verlichting aan is de Scania R650 8×4-zwaartransporttrekker van Schoones een opvallende verschijning. Chauffeur op deze truck is Frank Schuurmans, wiens carrière in het transport begon als truckspotter. „Ik heb heel wat kilometers afgelegd om de mooiste trucks te spotten en nu, jaren later, ben ik degene die regelmatig wordt gespot”, zegt hij lachend. Zo ook vandaag. Uit het raam van een passerende bestelbus probeert een jongen met zijn telefoon een foto te maken van het gehele span. Met een big smile en een opgestoken duim rijdt hij verder.

Schoones

Dakar 2023

Na de start van de Dakar-rally 2023 op de stranden bij de Rode Zee volgen een proloog en veertien etappes. Na twee weken worden de teams aan de finish verwacht in Dammam aan de Perzische Golf. Vanwege de sancties die Russische sporters na de inval in Oekraïne zijn opgelegd, staat er geen Kamaz of MAZ aan de start. En dus zijn er meer kansen op een podiumplek, want Kamaz was de laatste jaren onverslaanbaar. In dit nummer stellen we de Belgische en Nederlandse teams aan je voor.

Dakar 2023