Honderden Franse tankstations dicht
| 14:08 | Korneel Luth

Honderden Franse tankstations dicht

In Frankrijk zijn vandaag honderden tankstations gesloten vanwege vakbonds-blokkades bij raffinaderijen en brandstof-depots.

Franse vakbonden hebben zondag 22 mei diverse olie-raffinaderijen en brandstof-depots geblokkeerd. Als gevolg hiervan raakte bij vijf procent van alle tankstations in Frankrijk de brandstof op. Bij veel andere tankstations werd – en is – de situatie kritiek. Nederlandse chauffeurs hebben vooralsnog geen last van de brandstofschaarste.

In Frankrijk is een fikse stakings- en actiegolf gaande. De Franse regering heeft nieuwe arveidswetgeving in de maak. Maar de oppermachtige Franse vakbonden willen er niets van weten. 

‘Situatie onder controle’

De Franse premier Manuel Valls zegt echter dat de situatie volledig onder controle is en dat Frankrijk genoeg reserves heeft om de blokkades te doorstaan.  

Bij tenminste vier van de acht raffinaderijen die Frankrijk telt, waren blokkades. Volgens de Franse minister van Transport, Alain Vidalies, was bij 820 van de 12.000 tankstations in Frankrijk alle brandstof op. Bij nog eens 800 tankstations was op z’n minst één type brandstof op.

Vanwege de nieuwe arbeidswetgeving blokkeerden de vakbonden Franse vakbonden een week geleden ook verschillende snelwegen. 

Honderden Franse tankstations dicht
In Vern-sur-Seiche bij Rennes bewaakt de politie de toegang tot een brandstofdepot. Hierdoor kan deze tankwagen het terrein op om te laden, in tegenstelling tot diverse andere depots en raffinaderijen. (ANP) 

Openingsfoto: Vakbonden blokkeren de Total-raffinaderij bij Feyzin, aan de zuidkant van Lyon. (ANP)

Lees ook:

Nieuwe wegblokkades Frankrijk

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie