Euro 6 CNG-motor voor Renault D
| 12:52 | Korneel Luth

Euro 6 CNG-motor voor Renault D

Renault Trucks kan nu een 9 liter CNG Euro 6-motor met 320 pk leveren voor de D Wide-serie.

Renault Trucks biedt sinds 2004 voertuigen op CNG (Compressed Natural Gas) aan. Nu is er de Renault Trucks D Wide CNG in combinatie met een 9-liter Euro 6 gasmotor met een vermogen van 320 pk.

De CNG D-serie wordt leverbaar als 19 tons 4×2-truck of als 26 tons 6×2-truck, beide met Allison-automaat.

CNG-aandrijving is betrouwbare techniek met een zeer lage uitstoot: de motoren stoten vrijwel geen roetdeeltjes of geur uit. Bovendien beschikt de motor bij inzet in stedelijke gebieden over dezelfde actieradius als een conventionele dieselmotor.

Aardgas en biogas

De Renault Trucks D Wide CNG Euro 6 is geschikt voor zowel aardgas als biogas, (bio-methaan gas). Bio-methaan gas is een hernieuwbare brandstof die via vergistingsprocessen wordt gewonnen uit gewassen en geeft daarmee een significant lagere netto-CO2-uitstoot dan een dieselmotor of aardgasmotor.

Voertuigen op CNG of bio-methaan zijn zeer geschikt voor inzet in stedelijke gebieden. “We merken dat dit type voertuig in trek is bij overheden als bijvoorbeeld vuilniswagen, maar ook in de distributie”, zegt Erik Lenssen, product manager bij Renault Trucks Nederland.

Euro 6 CNG-motor voor Renault D
Als 4×2 en als 6×2 leverbaar, en interessant als vuilniswagen in stedelijke gebieden vanwege de geringe uitstoot van narigheid.

Lekker rijden

“De nieuwe Euro 6 CNG-motor biedt hetzelfde rijcomfort en dezelfde prettige rijeigenschappen als een truck met dieselmotor. Tegelijkertijd heeft de truck een hoog koppel van 1.356 Nm en een laag geluidsniveau”, licht Erik Lenssen toe.

De Renault Trucks D Wide CNG Euro 6 beschikt over een volautomatische Allison 3200 versnellingsbak, aangepast voor inzet binnen het segment huisvuilinzameling. Net als in de dieselversie, heeft de D Wide CNG een versnellingsbak die automatisch van de neutraal stand naar de eerste versnelling schakelt en vice versa. Dit maakt het mogelijk om de opbouw te activeren zonder handmatig naar neutraal te hoeven schakelen.

Gastanks

Om aan verschillende behoeften te kunnen voldoen, biedt de Renault Trucks D Wide CNG zes brandstoftanks met een capaciteit van zeshonderd liter voor gecomprimeerd gas onder een druk van tweehonderd bar – wat gelijk staat aan negentig kilogram gas – en een capaciteit van achthonderd liter in acht brandstof tanks wat gelijk staat aan 120 kilogram gas.

Voor het tanken van de D Wide CNG zijn er aansluitingen volgens de NGV1 en NGV2 richtlijnen zodat wordt voldaan aan de eisen van gasleveranciers binnen Europa.

De stalen tanks zijn ontworpen om een druk tot vijfohonderd bar aan te kunnen: 2,5 keer zo hoog als gebruikelijk. Ze hebben een levensduur van meer dan twintig jaar.
 
Net zoals de Renault Trucks-dieseltrucks wordt ook de D Wide CNG geproduceerd in Blainville-sur-Orne. Service en onderhoud worden uitgevoerd door het Europese Renault Trucks-dealernetwerk.
 
Om de infrastructuur van gas te ondersteunen en motiveren, beschikt de Europese Unie sinds september 2014 over nieuwe wetgeving waardoor het aantal tankstations met de mogelijkheid voor het tanken van gas aanzienlijk is toegenomen.

Euro 6 CNG-motor voor Renault D

Technische specificaties:

–    4×2 (19t) and 6×2 (26t) bakwagens
–    Euro 6 NGT9 gasmotoren, met gecontroleerde ontstekingstechnologie
–    320 pk / 1.356 Nm
–    Automatische Allison 3200 versnellingsbak
–    Dagcabine
–    Wielbasis: 3.500 tot 4.750 mm
–    Tanks met een inhoud tot 800 liter = 160 m3 = 120 kg Compressed Natural Gas
–    Actieradius tot 400 km binnen stedelijke omgevingen

Klik hier voor alle Renault-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie