MAN Groep vergroot winst
| 13:18 | Korneel Luth

MAN Groep vergroot winst

De MAN Groep, waar MAN Truck and Bus onder valt, heeft haar winst in 2014 vergroot ten opzichte van 2013.

Ondanks moeilijke marktomstandigheden is de operationele winst van het Duitse concern MAN in 2014 gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Er was vooral sterke winstverbetering op het gebied van grote motoren en machines.

De MAN Groep behaalde in 2014 een omzet van 14,3 miljard euro. Dat is een daling van tien procent vergeleken met 2013. Zowel bij Commercial Vehicles als bij Power Engineering was sprake van een daling.

MAN Truck & Bus was goed voor een omzet van 8,4 miljard euro, een daling van negen procent. De orderintake van Commercial Vehicles daalde met negen procent tot 11,4 miljard euro. Bij het onderdeel grote motoren, turbomachines en transmissies bleef de orderintake vrijwel ongewijzigd op 3,9 miljard euro.

Lichte stijging operationele winst

Ondanks omzetdalingen en een verminderde orderintake steeg de operationele winst van de MAN Groep van 309 miljoen euro (2013) tot 384 miljoen euro. In 2013 werd de winst van Power Engineering nog beïnvloed door zeer hoge reserveringen voor een nog niet afgeronde krachtcentrale.

Door omzetdalingen daalde het operationele resultaat van Commercial Vehicles tot 221 miljoen euro. MAN Truck & Bus was in 2014 goed voor een winst voor belastingen van 152 miljoen euro. MAN Latin America behaalde een winst van 65 miljoen euro. Alles bij elkaar steeg het operationele rendement van 1,9 procent in 2013 tot 2,7 procent.

MAN Groep vergroot winst
MAN bouwt al honderd jaar trucks. Om dit te vieren lanceerde de Nederlandse MAN-organisatie onlangs deze TGX Edition 100.

Opmerkingen bij de cijfers

CEO van MAN Georg Pachta-Reyhofen zegt het volgende over de jaarcijfers: “De thuismarkt Europa is en blijft een sterk ‘anker’. MAN is hier de nummer twee op de markt voor Bedrijfswagens.”

“Power Engineering heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bedrijfsresultaten. MAN volgt een strategie van internationale én winstgevende groei. Opkomende economieën spelen daarbij een belangrijke rol. Hier ziet MAN groeikansen op lange termijn. Europa is en blijft echter de ruggegraat. Ondanks slechte omstandigheden in vooral Rusland en Brazilië zijn de resultaten over 2014 daardoor toch tevredenstellend.”

2015: maatregelen en verwachting

MAN hoopt dat een intensivering van de samenwerking met de Volkswagen Groep levert naar verwachting extra synergievoordelen op. Hieronder moeten onder andere we de toenadering tot Scania zien.

MAN verwacht voor 2015 een lichte daling in de verkoop van bedrijfswagens. Ook het operationele resultaat en de winst zullen daardoor een lichte teruggang laten zien.

De MAN Groep als geheel verwacht voor 2015 een omzet, een winst en een operationeel rendement op het niveau van 2014.

Lees ook:

MAN ‘Edition 100’

Klik hier voor alle MAN-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie