De Rooy op kop in Dakar Rally
| 17:19 | Korneel Luth

De Rooy op kop in Dakar Rally

Gerard de Rooy is na zeven etappes de leider van het truckklassement.

Gerard de Rooy leidt de Dakar rally 2014 op overtuigende wijze maar voelt wel de hete Russische adem van Karginov, Nikolaev en Sotnikov in zijn nek. Deze drie heren liggen met hun Kamazen op de tweede, derde en vierde plek respectievelijk.

De Dakar Rally is nu ongeveer halverwege, na de rustdag van afgelopen zaterdag. De stand in het klassement laat zien dat het nog absoluut geen uitgemaakte zaak is dat we straks een Nederlandse truckcoureur, of coureurs, op het podium hebben staan, of drie Russen.

Eduard Nikolaev – de winnaar van 2013 – won op zondag 12 januari de zevende etappe sterk, gevolgd door Sotnikov op de tweede plaats. Gerard de Rooy kwam als derde binnen. De Rus Karginov finishte pas als zevende; hierdoor kon De Rooy zijn koppositie nog iets versterken.

De Rooy op kop in Dakar Rally
Peter Versluis houdt de vaart erin met zijn MAN.

Peter Versluis vierde

Eurol Veka MAN-coureur Peter Versluis werd vierde in de zevende etappe. Het was een snelle proef van 525 kilometer van de plaats Salta naar diezelfde plaats Salta in het noorden van Argentinië, op een gemiddelde hoogte van 3.500 meter. Dat betekende een hoogte-uitdaging voor de coureurs, gecombineerd met afwijkende motorprestaties voor de trucks in de ijle lucht.

Veka-teamgenoot René Kuipers kwam op de veertiende plaats binnen en Marcel van Vliet pas als 24e na enkele tegenslagen – o.a. met het remsysteem – en het rechttrekken van de Veka-truck van Steven Rotsaert. De MAN met startnummer 534 werd gelanceerd door een uitstekend stuk aan de linkerkant van de route en kwam al schuivend op z’n zij tot stilstand. De bemanning bleef ongedeerd maar de MAN verloor veel olie en raakte aan de zijkant behoorlijk beschadigd.  

Grote pech voor Jos Smink en Peter Nieuwenburg

De pech was erger helaas voor Ginaf-rijder Jos Smink. Vanwege een gebroken ruggewervel bij bijrijder Peter Nieuwenburg kan Smink niet meer verder. Hij ligt uit de rally.

Jos Smink: “We reden door een waterdoorgang en we kwamen hard neer. Peter schreeuwde het uit van de pijn en viel af en toe weg. We zijn direct gestopt en hebben contact opgenomen met de alarmcentrale van de ASO. In zeventien minuten was de helikopter er en werd Peter op een spalk afgevoerd naar het bivak. Daar werd al snel besloten in het ziekenhuis van San Bernardo een scan van zijn rug te laten maken. Zijn L1-ruggewervel is gebroken. Hij moet een paar dagen blijven en gaat dan op een spalk naar Nederland.  Harry Oosting en ik blijven bij Peter en nemen afscheid van het GINAF Rally Power-team.”

Wuf van Ginkel: ‘rechtdoor plankgas’

Wuf van Ginkel verloor tijd tijdens de zevende etappe, terwijl hij het wel de gemakkelijkste proef tot nu toe vond: “Ik weet niet wat de bedoeling van vandaag was, maar we hadden net zo goed over snelweg kunnen rijden. Rechtdoor plankgas. We hebben echter een half uur verspeeld met technische problemen. De motor hield er spontaan mee en de achterbak ging stuk. Jammer, we hadden veel hoger kunnen eindigen. Onze sympathie gaat uit naar het team van Jos Smink en met name naar Peter Nieuwenburg.”

Sjekkie draaien in Ginaf Mammoet Rallysport

De Rooy-rijder Hans Stacey reed goed in de zevende etappe en kwam met zijn Iveco als achtste over de streep, gevolgd door  Martin van den Brink met zijn Mammoet Rallysport-Ginaf. Ook Martin vond het geen bijster spannende proef: “Plankgas met 140, hele stukken rechtdoor, onderweg drie sjekkies gedraaid met de knie aan het stuur”, aldus van den Brink.

“Het was een racebaan. Maar de trucks zijn begrensd op 140 kilometer. Na tien kilometer plankgas rechtdoor was ik het wel een beetje zat, dus toen heb ik maar een sjekkie gedraaid. Kon makkelijk. Ik ben als zeventiende gestart, heb er zeven ingehaald en ben als negende gefinisht. Daar ben ik dik tevreden mee”, zegt van den Brink, die nu elfde in het truck-klassement staat.

De Rooy op kop in Dakar Rally
In de Mammoet-Ginaf werden sjekkies gedraaid tijdens de zevende etappe.

Frits van Eerd reed met zijn XDakar-DAF ook een goeie etappe en kwam als elfde binnen. Teamgenoot Eimbert Timmermans deed het ook niet gek en werd achttiende. Maurik van den Heuvel van Dakar Speed werd twintigste met zijn DAF.

De achtste etappe loopt voor de trucks van Salta naar Calama in Chili.

Klik hier voor de uitslag van de zevende etappe van de trucks.

Klik hier voor de stand in het truck-klassement na zeven etappes

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie