De groei is terug
| 11:35 | Truckstar Redactie

De groei is terug

Onze economie groeit weer en dat is goed nieuws voor het wegtransport, maar er blijven donkere wolken boven de eurozone hangen.

In augustus zal de economie 0,1 procent groter zijn dan eind augustus 2011. “De economie krabbelt heel voorzichtig op. Het is geen krachtig herstel maar de trend is zonder meer positief”, zegt Arend van den Berg van economie-website Z24.

In de eurozone als geheel blijven de cijfers echter negatief. De economie van onze grootste handelspartner, Duitsland, krimpt momenteel. Dit kwartaal komt Duitsland uit op 0,1 procent krimp. Bovendien loopt het land risico’s vanwege de voortdurende economische ellende in Griekenland. Ook in Spanje zijn er problemen, maar die economie is vele malen productiever en kan weer terugveren, alhoewel Spanje ook het volgende land kan worden dat aan de life-support komt te liggen.

Voor het Nederlandse wegtransport is een gezonde Europese economie van levensbelang, en een gezonde Duitse economie in het bijzonder. Dat geldt tevens voor de Franse economie, maar dat land staat er slechter voor dan zijn grote broer Duitsland. In Frankrijk wordt voor het derde kwartaal een negatieve groei van 0,4 procent verwacht.

Bovendien kraakt de eurozone in haar huidige vorm in haar voegen, zo concludeert het FD en daalt het consumentenvertrouwen in Europa.  

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie