Dat was Elmia!
| 13:29 | Truckstar Redactie

Dat was Elmia!

Deen wint Nordic Trophy in Zweden.

Afgelopen week vond in het Zweedse Jönköping de Elmia Lastbil plaats. Ook wij namen een kijkje op deze grootste vakbeurs op transportgebied in Zweden, en eigenlijk ook van heel Scandinavië. Ruim 430 standhouders toonden er hun nieuwste producten. 

De grote truckmerken waren uiteraard aanwezig maar met de IAA in het verschiet bleef groot nieuws nog even uit. Voor aanvang van de beurs gingen er wel geruchten dat Volvo haar nieuwe FH aan het publiek zou tonen, maar die verassing bleef helaas uit. Wel toonde Volvo alvast de nieuwe onafhankelijk geveerde vooras van het nieuwe model.

Dat was Elmia!
Nog geen nieuwe FH bij Volvo. Wel toonde het merk de nieuwe onafhankelijk geveerde vooras

Volvo en Scania pakten in eigen land natuurlijk groots uit, maar ook andere truckmerken drukten een flinke stempel op de show. DAF bijvoorbeeld timmert onder de vlag van Cosmo trucks flink aan de weg in Zweden en dat liet het merk dan ook blijken met een flinke stand, geheel in Harley Davidson stijl om de relatie met het Amerikaanse Paccar te benadrukken. Ook introduceerde DAF haar LF hybridetruck aan de Scandinavische markt. Transportbedrijf Wiklunds Åkeri uit Järfälla gaat ermee rijden en Cosmo wil hiermee kijken hoe het voertuig het doet in de koude Zweedse winter.

Mercedes toonde op haar stand voor het eerst de Antos ‘in het wild’. Ook voor dit merk geldt dat het niet makkelijk is om in de noordelijke landen te concurreren tegen Volvo en Scania, maar met de nieuwe generatie trucks heeft het merk een sterke troef in handen. 

Naast de grote truckmerken stonden er vele carrosseriebouwers en andere toeleveranciers op Elmia. Veel stond in het teken van veiligheid en milieu. Meer hierover lees je binnenkort in Truckstar.

Young European Truckdriver
Op Elmia vond tevens de finale plaats van de Zweedse editie van de ‘Young European Truckdriver’ competitie. Die werd gewonnen door de Zweed Patrik Segeman. Op 7 en 8 september mag hij tijdens de Europese finale in Södertälje strijden tegen de winnaars uit andere Europese landen, waaronder Martijn Otter, die op het Truckstar Festival de NL-editie van de YETD won. 

Nordic Trophy
Op het evenemententerrein naast de vakbeurs vindt op de vrijdag en zaterdag ook een truckshow plaats. Hier verzamelen zich zo’n 200 showtrucks uit voornamelijk Noorwegen, Zweden en Finland die vervolgens een gooi doen naar de felbegeerde ‘Nordic Trophy’. Die titel kun je beschouwen als de prijs voor de mooiste truck van Scandinavië. Uit de winnaars van diverse klassen trekt de vakjury van collega-transportblad Trailer één overall-winnaar. 

De prijs ging dit jaar naar de Deen Martin Larsen van Pouls Bremseservice. Hij liet met zijn bordeauxrode Scania T164 de kampioen van 2010 en 2011; Mika Auvinen achter zich die met een nieuwe Mercedes Actros op de proppen kwam. De jury was duidelijk onder de indruk van de prachtige airbrush-afbeeldingen van oude Scania torpedo’s op de auto van Martin Larsen. “Ik kan maar niet geloven dat we gewonnen hebben, met deze concurrentie om me heen”, zegt Larsen. Hij had zich absoluut niet gedacht te kunnen winnen van Auvinen. 

De derde prijs in het overall-klassement ging naar Ralf Ekdahl met zijn Volvo Road Cruiser, die we nog kennen van zijn bezoek aan het Truckstar Festival vorig jaar.

Dat was Elmia!

Martin Larssen, trotse winnaar van de Nordic Trophy

Nederland goed vertegenwoordigd
Ondanks dat het een Zweedse beurs betreft, viel het ons op dat er opmerkelijk veel Hollanders de beurs bezochten. Veel toeristen, maar ook chauffeurs die toevallig in de buurt moesten lossen. Zelfs op de show waren een tiental trucks van Nederlandse komaf. Toch interessant om te zien dat de handelsbetrekkingen ook op zo’n evenement voor de nodige kruisbestuiving zorgen tussen twee landen.

Truckstar rijdt ‘m zelf
Voor het bezoek aan de beurs hadden we passend vervoer geregeld. Met de prachtige DAF XF105 die op het Truckstar Festival in de stijl van onze ‘Truck van het Jaar’ verkiezing is ‘gewrapt’ deden we een Truckstar rijdt ‘m zelf-rit voor de NVO en maakten een tussenstop op Elmia. Binnenkort lees je ook hierover alles in het blad!

Dat was Elmia!
Daf stand in Harley-stijl

Dat was Elmia!
LF-hybrid voor Zweden

Dat was Elmia!
Mercedes toonde naast de Antos deze smaakvolle Actros trekker

Dat was Elmia!
Iveco toonde in Zweden de nieuwe Hi-Way

Dat was Elmia!
Zweedse carrosseriebouwers weten wel raad met scheve Italiaanse torens. 

Dat was Elmia!
De eland, nationaal symbool van Zweden maar ook een blijvend probleem in het verkeer. Veiligheid was een 
belangrijk onderwerp op Elmia. 

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie