Aangepaste kaart vogelgriep
| 10:56 | Korneel Luth

Aanvoerverbod pluimvee versoepeld

Na een periode van een algeheel verbod mogen nu in drie vervoersregio’s pluimveestallen herbevolkt worden.

De versoepeling van de maatregelen ging op 4 december om middernacht in. Behalve in regio A (West-Nederland), mogen weer kuikentjes aangevoerd worden naar de pluimveebedrijven.

Inmiddels is namelijk duidelijk dat de vogelgriep via wilde eenden in ons land terecht is gekomen. In alle vervoersregio’s zijn losse besmettingen geconstateerd.

Meeste besmettingen West-Nederland

In het westen zijn echter de meeste besmettingen aangetroffen. Daarom blijven de maatregelen daar ongewijzigd van kracht, evenals de tien kilometer-zones rond alle besmette bedrijven.

Wel blijven het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee en ander gevogelte van kracht, evenals de bezoekersregeling. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land maximaal 1 pluimveebedrijf per rit bezoeken, waarna de wagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Om de insleep van vogelgriep in de pluimveestallen te voorkomen, is het treffen van vergaande hygiënemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk. Om dit te bevorderen, worden met de sector nadere afspraken over te treffen hygiënemaatregelen gemaakt.

De versoepeling is ook goed nieuws voor chauffeur Corinna Peters van Kuikenbroederij Schotman. Zij kon om middernacht weer aan het werk na een periode bijna alleen maar thuis gezeten te hebben. Een week geleden vertelde ze op Truckstar.nl hoe dramatisch, en in haar ogen overdreven, het aanvoerverbod van pluimvee was.

 

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie