| 09:30 | Bert Mateboer

100ste Scania voor Van der Wal Transport

Van der Wal Transport uit Heerenveen heeft onlangs de laatste uit een serie van tien Scania 460R 6×2 Super trucks in gebruik genomen. Daarbij gaat het om de 100ste nieuwe Scania die het bedrijf afnam van Scania dealer Rinsma.

Van der Wal Transport werd opgericht in 1963 in het Friese Warga, onder de rook van Leeuwarden. Het bedrijf reed in die jaren ondermeer voor Frico. Later specialiseerde Van der Wal zich in de transporten van losgestorte goederen in de recycling business. De eerste jaren werden er gebruikte Scania trucks ingezet en die bevielen zodanig goed dat in 1976 de eerste nieuwe Scania werd aangeschaft, een Scania LB 111 6×2 met een vaste aluminium kipper. Sinds de verhuizing van het bedrijf naar Heerenveen in 1986 ging het hard, en de vloot groeide uit naar 60 trekkende eenheden. Van dat aantal rijden er 22 trucks in de kleuren van Schotpoort Container Transport in Eerbeek, wat ook tot Van der Wal Transport behoort.

Serie van 10

Vorig jaar werd het merendeel van de trucks uit de serie van 10 Scania 460R Highline trucks afgeleverd. Het gaat daarbij om zeven 6×2 bakwagens en die 4×2 trekkers. De bakwagens zijn uitgerust met een 21 tons VDL haakarm systeem, opgebouwd door Rondaan Carrosserie in Berlikum. De afwerking van de trucks met extra verlichting en luchthoorns werd uitgevoerd door Boonstra in Haulerwijk. De trucks zijn bijzonder compleet uitgevoerd, met onder andere een koffiemachine, een zware omvormer en een magnetron aan boord.

‘Zeer tevreden’

Eigenaar Gerrit van der Wal: “De relatie met Scania dealer Rinsma is uitstekend. Wij zijn zeer tevreden over onze Scania’s. Vooral de nieuwste generatie, de Super serie, doet het erg goed. Voor het onderhoud maken wij gebruik van de diensten van Rinsma in Berlikum.” Bij de feestelijke aflevering van de 100 nieuwe Scania ontving het bedrijf de ingelijste originele factuur van de eerste nieuwe Scania uit 1976. Het factuurbedrag in guldens laat zien dat er niet alleen technisch heel wat veranderd is sindsdien. De serie van 10 nieuwe Scania Super 6×2 bakwagens is deels ter vervanging en deels ter uitbreiding van de vloot.

Lees ook: Eerste combi is ook eerste Scania voor Van Veluw

Het bedrijf houdt zich bezig met het transport van losgestorte goederen met afzetcontainers, moving floor trailers en kipperopleggers. Ze rijden met name in de Benelux en Duitsland, maar incidenteel ook naar andere landen. “De meeste trucks rijden voor onze eigen planning maar we hebben ook opdrachtgevers die zelf de regie in de hand houden. Wij leveren dan de trucks met chauffeur. Daarbij regelt de klant zelf de planning en de inzet,” besluit Gerrit van der Wal.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie